Czym byłoby lato bez ogórków małosolnych. Do tego przepisu wracam co rok w tym sezonie. Ogórki małosolne to idealny dodatek do kanapek, bułek, nie tylko ze smalcem. Ogórki są już gotowe po 3-5 dniach kiszenia. Gwarancją szybkiego kiszenia są ogórki bez nawozu, niekoniecznie śremska odmiana. PRZEPIS NA OGÓRKI MAŁOSOLNE Wymyć […]
Domowe przetwory
Jeżeli nie zrobiliście wystarczającej ilości przetworów na zimę, to teraz jest najlepszy moment na kompot z jabłek w słoikach. Najlepsze jabłka, które nadają się do obróbki termicznej, na przetwory to odmiany jesienno-zimowe : (Szara) Reneta, Antonówka, Landsberska, Gloster, Champion (Szampion), Piękna z Boskoop. Są one twarde i kwaśne, bo mają […]
Dziś przepis na paprykę konserwową. Kolejne przetwory do naszej domowej spiżarni. Do słoików przetwarzam paprykę czerwoną, nie tylko ze względu na jej piękny intensywny kolor. Czerwona papryka jest bardziej aromatyczna od zielonej, czy żółtej odmiany. Papryka konserwowa to świetny dodatek do kanapek. PRZEPIS NA PAPRYKĘ KONSERWOWĄ Przygotować słoiki i pokrywki […]
Dla miłośników domowych przetworów polecam przepis na sałatkę z cukinii w słoikach.Młoda cukinia ma miękką skórkę i nie ma twardych ziarenek, dlatego w całości można skroić ją w plasterki. Cukinię mieszamy razem z pokrojoną marchewką, papryką czerwoną, cebulą i czosnkiem. Sałatka z cukinii w zalewie octowej to szybki dodatek do […]
Pierwszy raz robiłam buraczki marynowane. Wcześniej kupowałam je w sklepie ale te, na które przygotowałam przepis są rewelacyjne. Są bardzo aromatyczne, marynuję je z czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielskim i ziarenkami pieprzu. Buraczki prosto z działki mojej mamy, mają piękny, intensywny kolor. Marynowane buraczki są świetnym dodatkiem do barszczu czerwonego […]
Czas na jagody pomału się kończy, ale przecież można zrobić z nich przetwory na zimę. Jagody w syropie są cudownym dodatkiem do deserów, uwielbiam budyń z jagodami. Są bardzo zdrowe i pyszne, wystarczy dodać łyżeczkę jagód w syropie do herbaty. Z podanej ilości składników można zrobić 5-słoików po 150 ml […]
Czas na orientalne ogórki z curry w słoikach – z moją ulubioną mieszanką ziół: kurkumy, kolendry, imbiru, goździków, cynamonu, kminku i chili. Dla smaku i aromatu dodajemy jeszcze nać selera i oczywiście gorczycę – królową ogórków konserwowych! Ogórki konserwowe z curry to świetny dodatek do kanapek z mięsiwem, nie tylko na kolację.Przepis […]
Ważną częścią mojej kuchni są przetwory domowe przede wszystkim kompoty, dżemy, kwaszonki i marynaty. Dawniej przerażało mnie gotowanie słojów z obawy przed pęknięciem szkła. Dzisiaj nie jest to dla mnie żaden problem zwłaszcza, że pomagają mi w tym moi bliscy. Pełna spiżarnia sprawia satysfakcję, dlatego też warto poświęcić trochę czasu […]
Czas na kolejne przetwory domowe na zimę, tym razem robimy kompot z wiśni w słoikach. Tak samo jak w przypadku truskawek, polskie wiśnie dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, mają lepszy kolor i smak od wiśni hiszpańskich. Do kompotu nie trzeba drylować wiśni, dlatego przygotowanie tych przetworów nie zajmuje wiele czasu. Wiśnie […]
Koniecznie w naszej spiżarni nie może zabraknąć wiśni drylowanych w słoikach. Dostępne w sprzedaży te przetwory często pozbawione są soku a owoce koloru. Drylowane wiśnie wykorzystuję do ciast i owocowej zupy, dlatego co rok, na zimę robię przynajmniej kilka słoików. Z podanej ilości owoców otrzymamy około 5 słoików po 0,72 […]
Czas rozpocząć letnie zbiory. W naszej spiżarni nie może zabraknąć kompotu z agrestu w słoikach. Agrest ma wiele właściwości zdrowotnych, ale nie to mobilizuje nas do zrobienia własnych przetworów z tych owoców. Agrest ma przyjemny kwaśno-słodki smak, idealnie gasi pragnienie w upalne dni. W zimie to odrobina lata, ulubiony napój […]
Od dziś w moim internetowym zbiorze przepis na kompot z czerwonych porzeczek w słoikach. Kolejna bomba witaminowa w domowych przetworach. Pachnące, słodko-kwaśne owoce prosto z krzaka zamykamy w „szkle”, aby cieszyły nasze podniebienie, gdy przyjdzie długa zima. Owoce porzeczki są bardzo drobne i zawierają sporo soku, dlatego wystarczy napełnić nimi […]
Uwielbiam domowe powidła śliwkowe. Właśnie teraz kończy się sezon na śliwki i czas aby wykorzystać je na domowe przetwory. Śliwki mają najwięcej pektyn, które oprócz właściwości zdrowotnych, wspaniale żelują nasze przetwory. Dlatego właśnie nie trzeba dodawać do nich żadnych cukrów żelujących, wystarczy jedynie kilka łyżek cukru! Do powideł najlepsza jest […]
Jak co roku obowiązkowo na zimę robimy sałatkę z buraków i papryki w słoikach. Łatwa i szybka sałatka do obiadu, wystarczy otworzyć słoik! 🙂 Dla podkreślenia smaku dodaję cebulę, do tego zalewa wspaniale łączy te smaki. Buraczki świetnie wpływają na krew, są źródłem przede wszystkim żelaza i kwasu foliowego. Papryka […]
Jednym z moich ulubionych przetworów jest sałatka z ogórków, z papryką, marchewką, cebulą, świeżym koprem i przyprawami. Do sałatki świetnie nadają się duże, przerośnięte ogórki gruntowe. Odrobina wysiłku włożona w przygotowanie słonecznej sałatki z pewnością zaprocentuje. To idealny przepis na szybką i pyszną sałatkę do obiadu na jesień i zimę, […]
Dzisiaj przyszła kolej na ogórki w ketchupie. To kolejny dowód na to, że domowe przetwory zwłaszcza z ogórków mogą mieć wiele odsłon i mogą cieszyć nasze podniebienia przez całą jesień i zimę. Aby ogórki lepiej naciągały smakiem ketchupu można je obrać, ale również wystarczy ściąć końcówki lub przeciąć wzdłuż większe […]
W naszym domu wariacja na temat ogórków trwa! Teraz przyszedł czas na ogórki w musztardzie. Przetwory te mają sporo swoich fanów i duże wzięcie jako „zagrycha” na imprezach. Dzięki pomocy męża robota poszła sprawnie. Ogórków nigdy dość, a te w zalewie musztardowej mają wyrazisty smak i są naprawdę wyjątkowe! Składniki […]
Sezon na ogórki gruntowe trwa. Dla miłośników domowych przetworów proponuję przepis na ogórki z chili. Papryka nadaje ogórkom wyjątkowy pikantny smak, nie znajdziecie takich w marketach. Gorąco polecam na imprezowy stół! Składniki wystarczają na 10 słoików po 0,25 l. Zaletą przepisu na ogórki z chili jest to, że słoików nie trzeba […]
Dla osób, które chcą zrobić własne przetwory domowe, polecam przepis na ogórki konserwowe po krakowsku. Przepis ten jest na 12 słoików po 0,66l. Podstawą udanych przetworów są ogórki gruntowe hodowane bez nawozów. Ogórki po krakowsku w zalewie octowej mają smak lekko słodki. Doprawione są świeżym koprem, ząbkami czosnku, chrzanem oraz […]
Dla wszystkich, którzy dotąd nie robili jeszcze przetworów w słoikach, mam przepis na ogórki kiszone. Nie znajdziecie w żadnym sklepie ogórków kiszonych lepszych od domowych. Właśnie to zmobilizowało mnie do zrobienia własnych przetworów domowych. Składniki wystarczają na 12 litrowych słoików. Podstawą udanych przetworów są ogórki gruntowe hodowane bez nawozów, świeże, […]