Dla miłośników domowych przetworów polecam przepis na sałatkę z cukinii w słoikach.
Młoda cukinia ma miękką skórkę i nie ma twardych ziarenek, dlatego w całości można skroić ją w plasterki. Cukinię mieszamy razem z pokrojoną marchewką, papryką czerwoną, cebulą i czosnkiem. Sałatka z cukinii w zalewie octowej to szybki dodatek do obiadu. Z podanych składników otrzymamy około 14 słoików – 0,66 litrowych.
SKŁADNIKI – SAŁATKA Z CUKINII W SŁOIKACH
- 5 kg młodej cukinii
- 1 kg papryki czerwonej
- 1 kg marchewki
- 8 ząbków czosnku
- 1 kg cebuli
- 3 łyżki soli
- 4 łyżeczki gorczycy
- 2 łyżki pieprzu czarnego (grubo mielonego)
DODATKOWO
- 1,5 litra wody
- 1,5 szklanki octu
- 3 łyżki soli
- 1,5 szklanki cukru
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z CUKINII W SŁOIKACH
- Przygotować słoiki i pokrywki do przetworów domowych.
- Cukinię pokroić w plastry lub pół-plastry, zasypać solą. Odstawić na około 30 minut, aż cukinia puści sok i zmięknie (w tym czasie zamieszać dwa razy).
- Pokroić paprykę i cebulę w paski, marchewkę w plasterki. Warzywa te trzeba sparzyć gorącą wodą i odcedzić.
- Cukinię wypłukać dwukrotnie w zimnej wodzie, odcedzić, delikatnie odcisnąć.
- Wszystkie warzywa wymieszać z czosnkiem pokrojonym w plasterki.
- Przygotować zalewę. Zagotować wodę, wymieszać z cukrem, octem i solą. Gotować przez 3 minuty.
- Sałatkę nałożyć do słoików (do wysokości szyjki słoika), zalać gorącą zalewą.
- Zabrudzoną, zewnętrzną stronę szyjki słoika przetrzeć spirytusem.
- Słoiki nie zakręcać mocno tak, aby mogło uciekać powietrze podczas gotowania.
- Pasteryzować słoiki przez 15 minut.
- Słoiki odstawić w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).