Kiedy brakuje mi czasu na przygotowanie sałatki, często korzystam z przepisu na sałatkę czosnkową. Wystarczy tylko wcześniej ugotować jajka, odcedzić z zalewy marchew z selerem, konserwową fasolkę czerwoną, kukurydzę i … voila 🙂 Oczywiście doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem i łączymy z małą ilością majonezu. Szybko, smacznie i prosto !
SKŁADNIKI – SAŁATKA CZOSNKOWA
- 1 słoik (320 g) startej marchwi z selerem (150 g w zalewie octowej)
- 1 puszka kukurydzy
- 5 jaj
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 spore łyżki majonezu
- sól, pieprz
PRZEPIS NA SAŁATKĘ CZOSNKOWĄ
- Jajka ugotować w osolonej wodzie przez 10 minut.
- Fasolę a następnie kukurydzę opłukać w cedzaku z zalewy.
- Odcedzić, trochę odcisnąć i pokroić seler z marchwią.
- Pokroić w kostkę ostudzone, obrane jajka.
- Całość wymieszać z majonezem, dodać wyciśnięty czosnek, sól, pieprz do smaku