Jak co roku obowiązkowo na zimę robimy sałatkę z buraków i papryki w słoikach. Łatwa i szybka sałatka do obiadu, wystarczy otworzyć słoik! 🙂 Dla podkreślenia smaku dodaję cebulę, do tego zalewa wspaniale łączy te smaki. Buraczki świetnie wpływają na krew, są źródłem przede wszystkim żelaza i kwasu foliowego. Papryka i cebula są bogate w witaminę C. Cebula ponadto zawiera minerały wzmacniające naszą odporność! Przepis na około 9 słoików po 0,5 l.
SKŁADNIKI – SAŁATKA Z BURAKÓW I PAPRYKI
- 3 kg buraków
- 3 łyżeczki cukru
- 1 kg papryki czerwonej
- 4 średnie cebule
- 1 łyżka soli
ZALEWA
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka oleju
- 3 łyżeczki soli
- 1 niepełna szklanka cukru
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z BURAKÓW I PAPRYKI W SŁOIKACH
- Buraczki gotować przez 60 minut, do wody dodać cukier.
- Przygotować słoiki i pokrywki do przetworów domowych.
- Ostudzone buraki zetrzeć na tarce jarzynowej.
- Paprykę i cebulę pokroić w paski, sparzyć razem z cebulą, wymieszać z płaską łyżką soli, dodać do buraków.
- Do warzyw dodać składniki na zalewę, wymieszać.
- Wkładamy sałatkę do słoików i uzupełniamy zalewą do wysokości szyjki słoika.
- Zewnętrzną stronę szyjki słoika przecieramy spirytusem.
- Słoiki nie zakręcamy mocno tak, aby mogło uciekać powietrze podczas gotowania.
- Pasteryzujemy przez 15 minut.
- Słoiki odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).