Ciasto orzechowe (orzechowiec)

Ciasto orzechowe (orzechowiec)

120min
24porcje
Średni

Dziś na deser orzechowiec. Pyszne kruche ciasto orzechowe z orzechami włoskimi i miodem, przełożone kremem budyniowym na bazie masła. Połączenie tych składników głównie kojarzy nam się ze z nadchodzącymi świętami, więc już teraz zachęcam do sprawdzenia przepisu.

SKŁADNIKI – CIASTO ORZECHOWE (ORZECHOWIEC)

CIASTO

  • 3,5 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 jaja
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka sody (na 2 łyżki mleka)

MASA ORZECHOWA

  • 1 kopiasta łyżka masła
  • 200 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu

KREM BUDYNIOWY

  • 2,5 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru

PRZEPIS NA ORZECHOWIEC

PRZYGOTOWANIE MASY ORZECHOWEJ

  1. Masło z cukrem i miodem rozpuścić i dodać rozdrobnione orzechy.

PRZYGOTOWANIE CIASTA

  1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, dodać sodę rozpuszczoną w mleku.
  2. Ciasto zagnieść i podzielić na dwie równe części.
  3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozwałkować wałkiem lub uformować dłonią pierwszy placek.
  4. Jeden placek pieczemy z masą orzechową, a drugi sam w temperaturze 180°C przez około 15 minut.

PRZYGOTOWANIE KREMU BUDYNIOWEGO

  1. 2 szklanki mleka zagotować, dodać cukier, resztę mleka wymieszać z budyniem i mąką, wlać do gotowanego mleka, mieszać stale przez około 3 minuty, aż budyń zgęstnieje.
  2. Masło ucieramy w misce, dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu, stale ucierając.
  3. Na ostudzony placek wyłożyć krem, przykryć plackiem z orzechami
  4. Odstawić na noc do lodówki.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments