Dziś na deser orzechowiec. Pyszne kruche ciasto orzechowe z orzechami włoskimi i miodem, przełożone kremem budyniowym na bazie masła. Połączenie tych składników głównie kojarzy nam się ze z nadchodzącymi świętami, więc już teraz zachęcam do sprawdzenia przepisu.
SKŁADNIKI – CIASTO ORZECHOWE (ORZECHOWIEC)
CIASTO
- 3,5 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g masła
- 2 jaja
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka sody (na 2 łyżki mleka)
MASA ORZECHOWA
- 1 kopiasta łyżka masła
- 200 g orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
KREM BUDYNIOWY
- 2,5 szklanki mleka
- 1 budyń waniliowy
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3/4 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
PRZEPIS NA ORZECHOWIEC
PRZYGOTOWANIE MASY ORZECHOWEJ
- Masło z cukrem i miodem rozpuścić i dodać rozdrobnione orzechy.
PRZYGOTOWANIE CIASTA
- Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, dodać sodę rozpuszczoną w mleku.
- Ciasto zagnieść i podzielić na dwie równe części.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozwałkować wałkiem lub uformować dłonią pierwszy placek.
- Jeden placek pieczemy z masą orzechową, a drugi sam w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
PRZYGOTOWANIE KREMU BUDYNIOWEGO
- 2 szklanki mleka zagotować, dodać cukier, resztę mleka wymieszać z budyniem i mąką, wlać do gotowanego mleka, mieszać stale przez około 3 minuty, aż budyń zgęstnieje.
- Masło ucieramy w misce, dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu, stale ucierając.
- Na ostudzony placek wyłożyć krem, przykryć plackiem z orzechami
- Odstawić na noc do lodówki.