Leczo paprykowe z cukinią

Leczo paprykowe z cukinią

40min
6porcji
Łatwy

W każdym domu leczo paprykowe to stały punkt w menu. Do mojego lecza zamiast pomidorów dodaję kabaczek – zieloną cukinię. Oczywiście nie może zabraknąć plasterków kiełbasy i cebuli. Leczo doprawiamy magi, solą, pieprzem, dodajemy słodką paprykę, liść laurowy i ziele angielskie do smaku. Szybka, syta, jednogarnkowa potrawa na każdą okazję.

SKŁADNIKI – LECZO PAPRYKOWE Z CUKINIĄ

  • 1,5 kg papryki (czerwona, żółta)
  • 1 duży kabaczek (zielona cukinia) lub 3 małe
  • 5 kiełbas śląskich
  • 1-2 cebule
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól, pieprz, magi do smaku

PRZEPIS NA LECZO PAPRYKOWE Z CUKINIĄ

  1. Paprykę rozkrajamy, usuwamy nasiona, myjemy, kroimy na krótkie paski.
  2. Dużą cukinię obieramy rozkrajamy, usuwamy nasiona z miękkim miąższem, kroimy na małe plasterki (małe cukinie wystarczy tylko pokroić).
  3. Kiełbasę obieramy, kroimy na plasterki, smażymy na patelni.
  4. W trakcie smażenia, do kiełbasy dodajemy pokrojoną w krótkie paski cebulę.
  5. W dużym garnku dusimy paprykę pod przykryciem, dolewając 1 szklankę wody.
  6. Po około 15 minutach dodajemy cukinię a następnie kiełbasę z cebulą.
  7. Do lecza dodajemy paprykę słodką, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, magi do smaku.
  8. Całość dusimy, aż papryka i cukinia będzie miękka.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments