W każdym domu leczo paprykowe to stały punkt w menu. Do mojego lecza zamiast pomidorów dodaję kabaczek – zieloną cukinię. Oczywiście nie może zabraknąć plasterków kiełbasy i cebuli. Leczo doprawiamy magi, solą, pieprzem, dodajemy słodką paprykę, liść laurowy i ziele angielskie do smaku. Szybka, syta, jednogarnkowa potrawa na każdą okazję.
SKŁADNIKI – LECZO PAPRYKOWE Z CUKINIĄ
- 1,5 kg papryki (czerwona, żółta)
- 1 duży kabaczek (zielona cukinia) lub 3 małe
- 5 kiełbas śląskich
- 1-2 cebule
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- sól, pieprz, magi do smaku
PRZEPIS NA LECZO PAPRYKOWE Z CUKINIĄ
- Paprykę rozkrajamy, usuwamy nasiona, myjemy, kroimy na krótkie paski.
- Dużą cukinię obieramy rozkrajamy, usuwamy nasiona z miękkim miąższem, kroimy na małe plasterki (małe cukinie wystarczy tylko pokroić).
- Kiełbasę obieramy, kroimy na plasterki, smażymy na patelni.
- W trakcie smażenia, do kiełbasy dodajemy pokrojoną w krótkie paski cebulę.
- W dużym garnku dusimy paprykę pod przykryciem, dolewając 1 szklankę wody.
- Po około 15 minutach dodajemy cukinię a następnie kiełbasę z cebulą.
- Do lecza dodajemy paprykę słodką, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, magi do smaku.
- Całość dusimy, aż papryka i cukinia będzie miękka.