Gulasz po węgiersku to idealny dodatek do placków ziemniaczanych. Podstawą tego gulaszu jest wołowina, która idealnie komponuje się z pomidorami i papryką. Z przypraw największą rolę moim zdaniem odgrywa kminek. Po dodaniu czerwonego wina wytrawnego, gulasz nieco zmienił smak, dlatego wolę wersję bez wina. Wszystko jest oczywiście kwestią upodobań.
SKŁADNIKI -GULASZ PO WĘGIERSKU
- 500 g wołowiny ekstra
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki chili
- 2 papryki (żółta i czerwona)
- 1 łyżeczka kminku
- 3 goździki
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- pieprz do smaku
- 1 łyżeczka soli
- natka pietruszki
PRZEPIS NA GULASZ PO WĘGIERSKU
- Wołowinę pokroić w kostkę, dodać olej, smażyć, aż cała woda odparuje, mieszając co jakiś czas, żeby mięso nie przywarło do rondla.
- Kiedy mięso będzie się przypiekać, dodać olej, startą cebulę, posiekany czosnek, paprykę słodką i wędzoną, chili, kminek, goździki, liście laurowe. Smażyć jeszcze 3 minuty.
- Zalać mięso 2 szklankami wody, dodać sól. Gotować pod uchyloną pokrywką przez około 1 godzinę, aż mięso będzie miękkie.
- Do mięsa dodać pokrojoną paprykę, koncentrat pomidorowy. Dusić jeszcze 15 minut.
- Na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki.