Gulasz po węgiersku

Gulasz po węgiersku

90min
4porcje
Łatwy

Gulasz po węgiersku to idealny dodatek do placków ziemniaczanych. Podstawą tego gulaszu jest wołowina, która idealnie komponuje się z pomidorami i papryką. Z przypraw największą rolę moim zdaniem odgrywa kminek. Po dodaniu czerwonego wina wytrawnego, gulasz nieco zmienił smak, dlatego wolę wersję bez wina. Wszystko jest oczywiście kwestią upodobań.

SKŁADNIKI -GULASZ PO WĘGIERSKU

  • 500 g wołowiny ekstra
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 2 papryki (żółta i czerwona)
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3 goździki
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka soli
  • natka pietruszki

PRZEPIS NA GULASZ PO WĘGIERSKU

  1. Wołowinę pokroić w kostkę, dodać olej, smażyć, aż cała woda odparuje, mieszając co jakiś czas, żeby mięso nie przywarło do rondla.
  2. Kiedy mięso będzie się przypiekać, dodać olej, startą cebulę, posiekany czosnek, paprykę słodką i wędzoną, chili, kminek, goździki, liście laurowe. Smażyć jeszcze 3 minuty.
  3. Zalać mięso 2 szklankami wody, dodać sól. Gotować pod uchyloną pokrywką przez około 1 godzinę, aż mięso będzie miękkie.
  4. Do mięsa dodać pokrojoną paprykę, koncentrat pomidorowy. Dusić jeszcze 15 minut.
  5. Na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments