Pudding chia z mango i mascarpone podany w szklanych pucharkach

Pudding chia z mango

30min
6porcji
Łatwy

Szukasz pomysłu na lekki, zdrowy i orzeźwiający deser? Pudding chia z mango i mascarpone to doskonała propozycja na weekendowy deser – efektowny, a przy tym bardzo prosty w przygotowaniu. Kremowy pudding powstaje na bazie nasion chia i mleka z dodatkiem serka mascarpone, dzięki czemu jest wyjątkowo delikatny i aksamitny. Warstwa mango dodaje słodyczy, koloru i owocowego orzeźwienia. Całość podana w pucharkach wygląda elegancko i apetycznie. Z podanych składników przygotujesz 6 porcji po 200 ml – idealnych na deser dla całej rodziny lub na spotkanie z przyjaciółmi.

SKŁADNIKI – PUDDING CHIA Z MANGO

  • 2 szklanki mleka 3,2%
  • 8 płaskich łyżek nasion chia
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 2 łyżki miodu (lub cukru pudru)
  • 2 owoce mango

PRZEPIS NA PUDDING CHIA Z MANGO

  1. Nasiona chia zalać zimnym mlekiem (w wysokim litrowym naczyniu), odstawić na około 12-godzin do lodówki. W trakcie pęcznienia nasion zamieszać kilka razy.
  2. Mango obrać, pokroić w kostkę, rozdrobnić.
  3. Do chia z mlekiem dodać cukier waniliowy, mascarpone, wymieszać delikatnie robotem.
  4. Pudding chia przełożyć do pucharków, na wierzch wyłożyć mango.
Pudding chia z mango
Podziel się
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze