Szukasz pomysłu na lekki, zdrowy i orzeźwiający deser? Pudding chia z mango i mascarpone to doskonała propozycja na weekendowy deser – efektowny, a przy tym bardzo prosty w przygotowaniu. Kremowy pudding powstaje na bazie nasion chia i mleka z dodatkiem serka mascarpone, dzięki czemu jest wyjątkowo delikatny i aksamitny. Warstwa mango dodaje słodyczy, koloru i owocowego orzeźwienia. Całość podana w pucharkach wygląda elegancko i apetycznie. Z podanych składników przygotujesz 6 porcji po 200 ml – idealnych na deser dla całej rodziny lub na spotkanie z przyjaciółmi.
SKŁADNIKI – PUDDING CHIA Z MANGO
- 2 szklanki mleka 3,2%
- 8 płaskich łyżek nasion chia
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 2 łyżki miodu (lub cukru pudru)
- 2 owoce mango
PRZEPIS NA PUDDING CHIA Z MANGO
- Nasiona chia zalać zimnym mlekiem (w wysokim litrowym naczyniu), odstawić na około 12-godzin do lodówki. W trakcie pęcznienia nasion zamieszać kilka razy.
- Mango obrać, pokroić w kostkę, rozdrobnić.
- Do chia z mlekiem dodać cukier waniliowy, mascarpone, wymieszać delikatnie robotem.
- Pudding chia przełożyć do pucharków, na wierzch wyłożyć mango.
