Wypróbuj przepis na domowe ciasteczka migdałowe, które zachwycają kruchością i delikatnym, maślanym smakiem. Wypiek przygotowywany jest na bazie mąki migdałowej, co nadaje ciasteczkom wyjątkową strukturę i aromat. To prosty i szybki przepis na kruche ciasteczka, idealne jako słodka przekąska do kawy czy herbaty. Z podanych proporcji przygotujesz jedną dużą blachę ciastek – w sam raz na rodzinne spotkanie lub popołudniowy relaks.
SKŁADNIKI – CIASTECZKA MIGDAŁOWE
- 250 g mąki migdałowej
- 100 g kostki masła
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier z wanilią
- olejek migdałowy
DODATKOWO
- 4 łyżki cukru brązowego
PRZEPISY NA CIASTECZKA MIGDAŁOWE
- Mąkę migdałową, cukier puder wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier z wanilią, żółtka, pokrojone w kostkę masło.
- Zagnieść ciasto, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 1 godzinę.
- Blaszkę wyłożyć podwójnie złożonym papierem do pieczenia.
- Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć (wyłożyć na przygotowanej blasze).
- Połowę ciastek odcisnąć z jednej strony w cukrze brązowym.
- Piec w temperaturze 180°C, przez 12 minut..
