Domowe ciasteczka z mąki migdałowej i masła – widok z góry

Ciasteczka migdałowe – kruche, maślane i szybkie do zrobienia

50min
24porcje
Łatwy

Wypróbuj przepis na domowe ciasteczka migdałowe, które zachwycają kruchością i delikatnym, maślanym smakiem. Wypiek przygotowywany jest na bazie mąki migdałowej, co nadaje ciasteczkom wyjątkową strukturę i aromat. To prosty i szybki przepis na kruche ciasteczka, idealne jako słodka przekąska do kawy czy herbaty. Z podanych proporcji przygotujesz jedną dużą blachę ciastek – w sam raz na rodzinne spotkanie lub popołudniowy relaks.

SKŁADNIKI – CIASTECZKA MIGDAŁOWE

  • 250 g mąki migdałowej
  • 100 g kostki masła
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier z wanilią
  • olejek migdałowy

DODATKOWO

  • 4 łyżki cukru brązowego

PRZEPISY NA CIASTECZKA MIGDAŁOWE

  1. Mąkę migdałową, cukier puder wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier z wanilią, żółtka, pokrojone w kostkę masło.
  2. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 1 godzinę.
  3. Blaszkę wyłożyć podwójnie złożonym papierem do pieczenia.
  4. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć (wyłożyć na przygotowanej blasze).
  5. Połowę ciastek odcisnąć z jednej strony w cukrze brązowym.
  6. Piec w temperaturze 180°C, przez 12 minut..
Podziel się
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze