Zaraz po sałatce jarzynowej na imprezach królował gyros. Teraz już gościnnie, ale jak zawsze ma swoich fanów. Składniki układamy warstwowo: smażony w przyprawie gyros filet z kurczaka, ogórki, cebula, kukurydza, kapusta pekińska, przełożone ketchupem i majonezem.
SKŁADNIKI – SAŁATKA GYROS
- 2 filety z kurczaka
- przyprawa do gyrosa
- 3 ogórki kiszone lub konserwowe
- 1 cebula
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- kapusta pekińska
- 250 g ketchupu
- 250 g majonezu
- 1 łyżeczka cukru
- sok z cytryny
- olej do smażenia
PRZEPIS NA SAŁATKE GYROS
- Filety z kurczaka pokroić w małą kostkę, obsypać w przyprawie do gyrosa, obsmażyć na oleju. Mięso odsączyć z nadmiaru tłuszczu, odłożyć do salaterki.
- Na ostygnięte mięso nałożyć warstwę ketchupu. Następnie pokrojone w kostkę ogórki i cebulę oraz odsączoną z zalewy kukurydzę.
- Wyłożyć resztę ketchupu i majonezu.
- Na wierzch położyć pokrojoną kapustę pekińską, skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem.