Jak przygotować mega pyszne serowe placki ziemniaczane? Wystarczy zetrzeć w paseczki żółty ser i ziemniaki, połączyć je z cebulą, jajkami, mąką i doprawić. Placki te zawsze podaję z wegetariańską wersją lecza paprykowego. To idealne połączenie smażonych i duszonych warzyw.
SKŁADNIKI – SEROWE PLACKI ZIEMNIACZANE
PLACKI ZIEMNIACZANE
- 1,5 kg obranych ziemniaków
- 15 dkg sera żółtego
- 1 cebula
- 1-2 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
- olej do smażenia
LECZO PAPRYKOWE (BEZ MIĘSA)
- 1 kg papryki (czerwona, żółta, zielona)
- 2 małe cukinie
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 kostka rosołowa drobiowa
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- pieprz, magi do smaku
PRZEPIS NA SEROWE PLACKI ZIEMNIACZANE
PRZYGOTOWANIE LECZA PAPRYKOWEGO (BEZ MIĘSA)
- Paprykę rozkroić, usunąć nasiona, wymyć, pokroić na krótkie paski.
- Cukinie, rozkroić, pokroić w plasterki.
- Kostkę bulionową rozpuścić w szklance gorącej wody.
- Posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w paski podsmażyć na oleju. Zalać bulionem, dodać pokrojoną paprykę.
- Do lecza dodać paprykę słodką, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, magi do smaku,
- Po około 15 minutach dodać cukinię. Dusić jeszcze przez około 15 minut, aż papryka i cukinia będzie miękka.
PRZYGOTOWANIE SEROWYCH PLACKÓW ZIEMNIACZANYCH
- Ziemniaki zetrzeć w cienkie paseczki na tarce jarzynowej, wymieszać z
1-łyżeczką soli. - Starte ziemniaki przełożyć na durszlak, odstawić na około 30-minut, mieszać w trakcie, aby odcedzić wytrąconą wodę z ziemniaków.
- Do odcedzonych ziemniaków dodać, ser starty w paseczki na tarce jarzynowej, startą na papkę cebule, jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną, 1-łyżeczkę soli, pieprz. Wszystko razem wymieszać.
- Na patelni rozgrzać cienką warstwę oleju.
- Placki ziemniaczane smażyć na średnim ogniu, z obu stron po około 6 minut z każdej strony.