Serowe placki ziemniaczane

Serowe placki ziemniaczane

60min
4-6porcji
Łatwy

Jak przygotować mega pyszne serowe placki ziemniaczane? Wystarczy zetrzeć w paseczki żółty ser i ziemniaki, połączyć je z cebulą, jajkami, mąką i doprawić. Placki te zawsze podaję z wegetariańską wersją lecza paprykowego. To idealne połączenie smażonych i duszonych warzyw.

SKŁADNIKI – SEROWE PLACKI ZIEMNIACZANE

PLACKI ZIEMNIACZANE

  • 1,5 kg obranych ziemniaków
  • 15 dkg sera żółtego
  • 1 cebula
  • 1-2 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • olej do smażenia

LECZO PAPRYKOWE (BEZ MIĘSA)

  • 1 kg papryki (czerwona, żółta, zielona)
  • 2 małe cukinie
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • pieprz, magi do smaku

PRZEPIS NA SEROWE PLACKI ZIEMNIACZANE

PRZYGOTOWANIE LECZA PAPRYKOWEGO (BEZ MIĘSA)

  1. Paprykę rozkroić, usunąć nasiona, wymyć, pokroić na krótkie paski.
  2. Cukinie, rozkroić, pokroić w plasterki.
  3. Kostkę bulionową rozpuścić w szklance gorącej wody.
  4. Posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w paski podsmażyć na oleju. Zalać bulionem, dodać pokrojoną paprykę.
  5. Do lecza dodać paprykę słodką, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, magi do smaku,
  6. Po około 15 minutach dodać cukinię. Dusić jeszcze przez około 15 minut, aż papryka i cukinia będzie miękka.

PRZYGOTOWANIE SEROWYCH PLACKÓW ZIEMNIACZANYCH

  1. Ziemniaki zetrzeć w cienkie paseczki na tarce jarzynowej, wymieszać z
    1-łyżeczką soli.
  2. Starte ziemniaki przełożyć na durszlak, odstawić na około 30-minut, mieszać w trakcie, aby odcedzić wytrąconą wodę z ziemniaków.
  3. Do odcedzonych ziemniaków dodać, ser starty w paseczki na tarce jarzynowej, startą na papkę cebule, jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną, 1-łyżeczkę soli, pieprz. Wszystko razem wymieszać.
  4. Na patelni rozgrzać cienką warstwę oleju.
  5. Placki ziemniaczane smażyć na średnim ogniu, z obu stron po około 6 minut z każdej strony.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments