Jak zaskoczyć domowników i sprawić by śniadanie było wyjątkowe – polecam przepis na domową chałkę drożdżową. Świeżo upieczona chałka z kruszonką wspaniale smakuje z masłem i konfiturą. Chałka to również świetny pomysł na wycieczkę zwłaszcza, gdy w termosie mamy kawę z mlekiem.
SKŁADNIKI – CHAŁKA DROŻDŻOWA
CHAŁKA
- 100 g masła – 1/2 kostki
- 3 szklanki mąki tortowej
- 25 g drożdży (1/4 kostki) lub 7 g drożdży suchych
- 2 jajka
- 2/3 szklanki mleka 3,2%
- 1/3 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- szczypta soli
KRUSZONKA
- 1/4 kostki masła
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
PRZEPIS NA CHAŁKĘ DROŻDŻOWĄ
PRZYGOTOWANIE CIASTA DROŻDŻOWEGO NA CHAŁKĘ
- Rozpuścić masło, odstawić.
- Przygotować zaczyn: drożdże rozrobić z 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1-łyżką cukru oraz 1-łyżką mąki. Suche drożdże wystarczy odstawić na 5 minut, świeże na około 20 minut.
- Jajka roztrzepać z resztą mleka. Odłożyć 3-łyżki roztrzepanych jajek do smarowania.
- Do mąki dodać sól, cukier i cukier waniliowy, wymieszać.
- Do suchych składników dodać zaczyn drożdżowy, jajka z mlekiem, masło.
- Wyrobić dokładnie ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Ciasto podzielić na 6-części, uformować wałeczki o długości 32 cm.
- Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformować 2-chałki. Złączyć końce trzech wałeczków ciasta (zawinąć pod spód), zapleść „warkocz” (końce warkocza, złączyć i wywiną pod spód). Zapleść „warkocz” drugiej chałki.
- Chałki przykryć lnianą ściereczką, odstawić na 30 minut.
PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI
- Masło rozpuścić, ostudzić, dodać mąkę i cukier puder, zmiksować robotem kuchennym, aż powstaną grudki.
- Wyrośnięte chałki, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać kruszonką.
- Piec w temperaturze 180°C, przez 25 minut.