Chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa

120min
4porcje
Łatwy

Jak zaskoczyć domowników i sprawić by śniadanie było wyjątkowe – polecam przepis na domową chałkę drożdżową. Świeżo upieczona chałka z kruszonką wspaniale smakuje z masłem i konfiturą. Chałka to również świetny pomysł na wycieczkę zwłaszcza, gdy w termosie mamy kawę z mlekiem.

SKŁADNIKI – CHAŁKA DROŻDŻOWA

CHAŁKA

  • 100 g masła – 1/2 kostki
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 25 g drożdży (1/4 kostki) lub 7 g drożdży suchych
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki mleka 3,2%
  • 1/3 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli

KRUSZONKA

  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru

PRZEPIS NA CHAŁKĘ DROŻDŻOWĄ

PRZYGOTOWANIE CIASTA DROŻDŻOWEGO NA CHAŁKĘ

  1. Rozpuścić masło, odstawić.
  2. Przygotować zaczyn: drożdże rozrobić z 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1-łyżką cukru oraz  1-łyżką mąki. Suche drożdże wystarczy odstawić na 5 minut, świeże na około 20 minut.
  3. Jajka roztrzepać z resztą mleka. Odłożyć 3-łyżki roztrzepanych jajek do smarowania.
  4. Do mąki dodać sól, cukier i cukier waniliowy, wymieszać.
  5. Do suchych składników dodać zaczyn drożdżowy, jajka z mlekiem, masło.
  6. Wyrobić dokładnie ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  7. Ciasto podzielić na 6-części, uformować wałeczki o długości 32 cm.
  8. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformować 2-chałki. Złączyć końce trzech wałeczków ciasta (zawinąć pod spód), zapleść „warkocz” (końce warkocza, złączyć i wywiną pod spód). Zapleść „warkocz” drugiej chałki.
  1. Chałki przykryć lnianą ściereczką, odstawić na 30 minut.

PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI

  1. Masło rozpuścić, ostudzić, dodać mąkę i cukier puder, zmiksować robotem kuchennym, aż powstaną grudki.
  2. Wyrośnięte chałki, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać kruszonką.
  1. Piec w temperaturze 180°C, przez 25 minut.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments