Tort czekoladowy - ganache z gorzkiej czekolady

Tort czekoladowy – ganache z gorzkiej czekolady

240min
12porcji
Średni

Dla domowych cukierników przygotowałam przepis na wspaniały tort czekoladowy – ganache z gorzkiej czekolady. Ganache to aksamitne połączenie kremowej śmietanki i czekolady, dziś tylko i wyłącznie z deserowej. Do kremu i tynkowania użyłam obu składników w dwóch różnych proporcjach. Czekoladowy tort świetnie komponuje się ze złotą posypką cukrową. Ozdobiony owocami miechunki, giotto, kawałkami Kinder-Bueno, połówkami Schoko-Bons, wygląda mega apetycznie.

SKŁADNIKI – TORT CZEKOLADOWY

CZARNY BISZKOPT

  • 6 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżki kakao czarnego!
  • 2 łyżka kakao ciemnego (brązowego)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu

PONCZ

  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 60 ml spirytusu
  • 1/2 olejku pomarańczowego

KREM GANACHE Z GORZKIEJ CZEKOLADY

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 180-200 g czekolady gorzkiej 60-70%

MASA GANACHE Z GORZKIEJ CZEKOLADY DO TYNKOWANIA (LUB NA DIP)

  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 180-200 g czekolady gorzkiej 60-70%

OZDOBY

  • owoce miechunki (phisalis)
  • Giotto
  • Schoko-Bons
  • Kinder Bueno
  • złota posypka cukrowa

PRZEPIS NA TORT CZEKOLADOWY – GANACHE Z GORZKIEJ CZEKOLADY

PRZYGOTOWAĆ KREM GANACHE Z GORZKIEJ CZEKOLDY

  1. Śmietanę zagotować na wolnym ogniu, wyłączyć palnik. Dodać kostki gorzkiej czekolady, po 4-minutach dokładnie wymieszać. Ostudzić, odstawić na kilka godzin do lodówki.

PRZYGOTOWAĆ CZARNY BISZKOPT

  1. Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi wysmarować margaryną, oprószyć mąką.
  2. Białka ubić z cukrem. Na koniec wymieszać delikatnie z żółtkami.
  3. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ciemnym i czarnym kakao.
  4. Delikatnie wymieszać, na koniec dodać ocet, powoli wymieszać.
  5. Ciasto biszkoptowe wyłożyć do tortownicy.
  6. Piec w temperaturze 180°C przez 50 minut.
  7. Biszkopt odstawić do ostygnięcia, ściąć wierzch, przeciąć wzdłuż na trzy blaty.

PRZYGOTOWAĆ PONCZ

  1. Ciepłą wodę wymieszać z cukrem, następnie ze spirytusem i olejkiem pomarańczowym.
  1. Ponczem skropić blaty biszkoptu.
  2. Krem ganache, wymieszać robotem.
  3. Tekturową tackę do tortu posmarować odrobiną kremu, wyłożyć pierwszy blat biszkopta. Rozsmarować 1/3 kremu, wyłożyć drugi blat biszkopta, rozsmarować 1/3 kremu. Przykryć trzecim blatem biszkopta. Pozostały krem rozsmarować na wierzch i boki torta.
  4. Tort schłodzić w lodówce, przez kilka godzin.

PRZYGOTOWAĆ MASĘ GANACHE Z GORZKIEJ CZEKOLADY DO TYNKOWANIA

  1. Śmietanę zagotować na wolnym ogniu, wyłączyć palnik. Dodać kostki gorzkiej czekolady, po 4-minutach wymieszać. Wstawić do gorącej kąpieli, żeby czekolada całkowicie się rozpuściła (dokładnie wymieszać). Lekko ciepła masa nadaje się już do tynkowania.
  2. Wierzch i brzegi torta otynkować pierwszą warstwą masy ganache. Niewielką ilość masy zostawić do przyklejenia owoców i słodyczy.
  3. Tort schłodzić w lodówce. Drugą warstwą masy wyrównać niedoskonałości, ponownie schłodzić.
  4. Tort ozdobić posypką, owocami michułki, giotto, kawałkami Kinder-Bueno, połówkami Schoko-Bons.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments