Na świątecznym polskim stole nie może zabraknąć śledzi. Mój ulubiony przepis to pachnące goździkami, aromatyczne śledzie z rodzynkami, w pomidorowym sosie z cebulką. Bardzo prosty ale smaczny sposób na pachnącą świętami przystawkę z ryb. Przed podaniem śledzie układamy w słoikach (2 po 0,66 l.) i odstawiamy na noc do lodówki.
SKŁADNIKI – ŚLEDZIE Z RODZYNKAMI
- 500 g białych jędrnych matiasów solonych
- 100 g rodzynek (sułtanek)
- 3 duże cebule
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki wody
- 4 łyżki octu
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 6 goździków
PRZEPIS NA ŚLEDZIE Z RODZYNKAMI
- Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez 2-4 godziny, kilka razy zmieniając wodę. Kroimy je na paski o szerokości 3 cm.
- Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić aż ostygną.
- Cebulę kroimy w paski, smażymy na oleju, dodajemy koncentrat, cukier, goździki, sok z cytryny, ocet i dusimy przez chwilę.
- Na koniec do sosu-marynaty dodajemy odcedzone rodzynki.
- Słoiki i pokrywki sparzyć.
- W słoikach na przemian układamy warstwami cebulę w sosie i śledzie.
- Przed podaniem śledzie odstawiamy na noc do lodówki.
Bardzo fajny przepis, takich śledzi jeszcze nie jadłam :>