Na nadchodzące święta mam idealną propozycję na wyśmienity sernik z bitą śmietaną. Sernik ten jest niezwykle puszysty dzięki pianie z białek a przede wszystkim niebiańsko smaczny. Na pewno skusi każdego! Składniki wystarczają na blaszkę o wymiarach 32/21 cm. Tym razem rozłożyłam je na dwie tortownice o średnicy 20-24 cm
SKŁADNIKI – SERNIK Z BITĄ ŚMIETANĄ
KRUCHE CIASTO
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1/2 kostki masła
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA SEROWA
- 1 kg twarogu sernikowego
- 8 jaj + 2 białka
- 1,5 szklanki cukru
- 2 budynie śmietankowe
- cukier waniliowy
- olejek śmietankowy
- 500 ml śmietany kremówki
- 6 łyżek cukru pudru
PRZEPIS NA SERNIK
- Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, owinąć w folię, odstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Blaszkę (lub tortownice) posmarować margaryną następnie rozłożyć kruche ciasto.
- Ser utrzeć z żółtkami i cukrem waniliowym, wymieszać z budyniem i olejkiem śmietankowym.
- Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać do sera, wymieszać.
- Białka ubić na sztywno z cukrem i delikatnie wymieszać z masą serową.
- Ser wyłożyć na spód z ciasta.
- Sernik z bitą śmietaną piec przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 170°C.
- Po wyłączeniu sernik pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku na 3 godziny.
- Przed podaniem wierzch sernika można ozdobić bitą śmietaną.