Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

60min
8porcji
Łatwy

Wśród przepisów w moim domu, oczywiście nie mogę zapomnieć o sałatce jarzynowej. Sałatka ziemniaczana z majonezem, to niegdyś królowa wszystkich imprez 🙂 Jajka, ogórki kiszone i oczywiście gotowane warzywa, kroimy w drobną kostkę. Dodajemy por, natkę pietruszki groszek lub kukurydzę konserwową. Wszystkie składniki sałatki łączymy z majonezem i musztardą, doprawiamy solą i pieprzem.

SKŁADNIKI – SAŁATKA JARZYNOWA

  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • kawałek pora
  • 1 puszka groszku konserwowego (lub kukurydzy)
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 4 jajka
  • 250 ml majonezu
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

PRZEPIS NA SAŁATKĘ JARZYNOWĄ

  1. Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, wymyć (nie obierać), gotować w osolonej wodzie przez około 30 minut. Marchew, seler, pietruszkę można wyciągnąć po koło 20 minutach.
  2. Ugotowane warzywa, odcedzić, odstawić do ostygnięcia.
  3. Jajka gotować osobno przez 9 minut. Odcedzić, zalać zimną wodą, odstawić.
  4. Porę pokroić w krótkie paseczki, sparzyć wrzątkiem, odcisnąć z wody, ostawić do ostygnięcia.
  5. Groszek (lub kukurydzę) odcedzić, przepłukać wodą, odstawić.
  6. Ugotowane warzywa i jajka obrać, pokroić w drobną kostkę.
  7. Dodać porę, groszek (kukurydzę), pokrojone drobno ogórki kiszone.
  8. Natkę pietruszki poszatkować dodać do pozostałych składników.
  9. Składnik na sałatkę jarzynową wymieszać z musztardą i majonezem, doprawić solą i pieprzem.
  10. Przed podaniem sałatkę schłodzić w lodówce
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments