Wśród przepisów w moim domu, oczywiście nie mogę zapomnieć o sałatce jarzynowej. Sałatka ziemniaczana z majonezem, to niegdyś królowa wszystkich imprez 🙂 Jajka, ogórki kiszone i oczywiście gotowane warzywa, kroimy w drobną kostkę. Dodajemy por, natkę pietruszki groszek lub kukurydzę konserwową. Wszystkie składniki sałatki łączymy z majonezem i musztardą, doprawiamy solą i pieprzem.
SKŁADNIKI – SAŁATKA JARZYNOWA
- 3-4 średnie ziemniaki
- 1-2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- kawałek pora
- 1 puszka groszku konserwowego (lub kukurydzy)
- 3-4 ogórki kiszone
- 4 jajka
- 250 ml majonezu
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- sól, pieprz
- natka pietruszki
PRZEPIS NA SAŁATKĘ JARZYNOWĄ
- Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, wymyć (nie obierać), gotować w osolonej wodzie przez około 30 minut. Marchew, seler, pietruszkę można wyciągnąć po koło 20 minutach.
- Ugotowane warzywa, odcedzić, odstawić do ostygnięcia.
- Jajka gotować osobno przez 9 minut. Odcedzić, zalać zimną wodą, odstawić.
- Porę pokroić w krótkie paseczki, sparzyć wrzątkiem, odcisnąć z wody, ostawić do ostygnięcia.
- Groszek (lub kukurydzę) odcedzić, przepłukać wodą, odstawić.
- Ugotowane warzywa i jajka obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Dodać porę, groszek (kukurydzę), pokrojone drobno ogórki kiszone.
- Natkę pietruszki poszatkować dodać do pozostałych składników.
- Składnik na sałatkę jarzynową wymieszać z musztardą i majonezem, doprawić solą i pieprzem.
- Przed podaniem sałatkę schłodzić w lodówce