Sałatka z burakami i serem camembert

Sałatka z burakami i serem camembert

30min
4porcje
Łatwy

Z buraczków gotowanych, nie koniecznie marynowanych przygotować można wyjątkową sałatkę z serem camembert, na rukoli. Sałatkę posypujemy uprażonymi orzechami włoskimi i płatkami migdałów. Dopełnieniem jest sos na bazie octu balsamicznego, miodu, czosnku i oliwy z oliwek. Idealne połączenie zwłaszcza, kiedy chcemy uciec od klasyków.

SKŁADNIKI – SAŁATKA Z BURAKAMI I SEREM CAMEMBERT

  • 200-300 g buraków marynowanych (lub gotowanych)
  • 200 g rukoli
  • 120 g sera camembert
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g płatków migdałów

SOS

  • 2 łyżki octu balsamicznego (MODENA)
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek (z bazylią)

PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z BURAKAMI I SEREM CAMEMBERT

  1. Na patelni uprażyć cząstki orzechów włoskich, pod koniec dodać płatki migdałów.
  2. Przygotować sos. Wymieszać ocet balsamiczny z miodem i solą, dodać wyciśnięty czosnek. Na koniec połączyć z oliwą, odstawić.
  3. Rukolę wypłukać, odcedzić w durszlaku i rozłożyć na spód półmiska.
  4. Na sałacie ułożyć pokrojone w plasterki buraczki oraz ser pokrojony w trójkąty.
  5. Wierzch posypać uprażonymi orzechami i płatkami migdałów.
  6. Całość skropić sosem.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments
Benia
Benia
2 lat temu

Często robię taką sałatkę, dodaję czasami oliwę bazyliową a czasami cytrynową. Każda z nich nadaje nieco innych charakter. Ostatnio widziałam u Roberta Makłowicza fajny odcinek na temat oliwy z oliwek i uważam, że to świetny materiał. Można się doedukować 🙂