Z buraczków gotowanych, nie koniecznie marynowanych przygotować można wyjątkową sałatkę z serem camembert, na rukoli. Sałatkę posypujemy uprażonymi orzechami włoskimi i płatkami migdałów. Dopełnieniem jest sos na bazie octu balsamicznego, miodu, czosnku i oliwy z oliwek. Idealne połączenie zwłaszcza, kiedy chcemy uciec od klasyków.
SKŁADNIKI – SAŁATKA Z BURAKAMI I SEREM CAMEMBERT
- 200-300 g buraków marynowanych (lub gotowanych)
- 200 g rukoli
- 120 g sera camembert
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g płatków migdałów
SOS
- 2 łyżki octu balsamicznego (MODENA)
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek (z bazylią)
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z BURAKAMI I SEREM CAMEMBERT
- Na patelni uprażyć cząstki orzechów włoskich, pod koniec dodać płatki migdałów.
- Przygotować sos. Wymieszać ocet balsamiczny z miodem i solą, dodać wyciśnięty czosnek. Na koniec połączyć z oliwą, odstawić.
- Rukolę wypłukać, odcedzić w durszlaku i rozłożyć na spód półmiska.
- Na sałacie ułożyć pokrojone w plasterki buraczki oraz ser pokrojony w trójkąty.
- Wierzch posypać uprażonymi orzechami i płatkami migdałów.
- Całość skropić sosem.
Często robię taką sałatkę, dodaję czasami oliwę bazyliową a czasami cytrynową. Każda z nich nadaje nieco innych charakter. Ostatnio widziałam u Roberta Makłowicza fajny odcinek na temat oliwy z oliwek i uważam, że to świetny materiał. Można się doedukować 🙂