Dla wszystkich ceniących sobie tradycyjne dania proponuję przepis na kopytka z sosem myśliwskim w moim wydaniu. Kopytka najlepiej smakują podsmażone na patelni. Ogórek kiszony i papryka czerwona podkreślają smak sosu na bazie podsuszanej kiełbasy. Całość komponuję się wyjątkowo smacznie i kusząco. Kopytka polecam zwłaszcza dla znudzonych daniami tylko z samymi ziemniakami.
SKŁADNIKI – KOPYTKA Z SOSEM MYŚLIWSKIM
KOPYTKA
- 1 kg obranych ziemniaków
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
SOS MYŚLIWSKI
- 20-30 dkg kiełbasy suchej (krakowskiej, wiejskiej lub chudej żywieckiej)
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 ogórek kiszony
- natka pietruszki
- 1-2 łyżki mąki
- 3 łyżki oleju
- magi, pieprz
- 2-3 łyżki margaryny
PRZEPIS NA KOPYTKA Z SOSEM MYŚLIWSKIM
- Paprykę i cebulę pokroić w krótkie paski, podsmażyć na oleju w głębokiej patelni.
- Dodajemy pokrojoną również w paski kiełbasę, chwilę podsmażyć.
- Całość zalać wodą, dodać sos sojowy.
- Dodajemy pokrojonego w paski ogórka. Dusimy 10 minut.
- Mąkę wymieszać w małej ilości wody. Dodać do sosu, zagotować.
- Doprawić magi i pieprzem.
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić, zmielić lub utłuc dokładnie z jajkiem.
- Dodać pozostałe składniki wyrabiać aż ciasto będzie jednolite.
- Ciasto podzielić na cztery części i z każdej kolejno formować wałeczki.
- Wałeczki lekko spłaszczamy i tępą krawędzią noża delikatnie odciskamy poprzeczne kratki.
- Kroimy ukośnie na kawałki o długości 4 cm.
- Kopytka nakładamy partiami do osolonego wrzątku, mieszamy. Gotujemy krótko przez 3-4 minuty od wypłynięcia.
- Gotowe kopytka wybieramy łyżką cedzakową na sito, zlewamy zimną wodą, odsączamy z wody.
- Kopytka podsmażamy na patelni, na margarynie.