W te ostatnie dni lata proponuję obiad na słodko – knedle ze śliwkami – obowiązkowa pozycja w moim menu. Śliwki cieszą oko niebieskimi i fioletowymi barwami :), a podniebienie wyjątkowym smakiem. Do knedli najlepsza będzie niewielka, słodka i aromatyczna węgierka. Kolejny przykład, na to jak jeden owoc może stworzyć pyszne nadzienie w prostym daniu.
SKŁADNIKI – KNEDLE ZE ŚLIWKAMI
- 1 kg śliwek węgierek
- 2 łyżki cukru
- 1 kg obranych (umytych) ziemniaków (vineta)
- 1-2 jajka
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- mąka ziemniaczana do nadzienia
DODATKOWO
- 1/3 kostki margaryny
- cukier do posypania
- 1 łyżeczka soli i 2 łyżki oleju do wrzątku
PRZEPIS NA KNEDLE ZE ŚLIWKAMI
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić, zmielić (lub dokładnie ubić).
- Odłożyć 30 sztuk małych węgierek, umyć, naciąć w poprzek, usunąć pestki.
- Do ziemniaków dodać jajko, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, sól i wymieszać.
- Dodawać stopniowo mąkę pszenną, wyrabiać ciasto, aż będzie jednolite, puszyste.
- Ciasto na knedle podzielić na cztery części, z każdej kolejno formować wałki o średnicy 3-4 cm. Wałki pokroić w krążki o grubości 3 cm.
- Każdy krążek ciasta rozpłaszczyć, wewnętrzną stronę posypać szczyptą mąki ziemniaczanej, ułożyć po jednej śliwce (posypać szczyptą cukru).
- Każdy knedel zlepić dokładnie na złączeniu, uformować kule, obtoczyć w mące pszennej.
- Knedle wkładać do dużego garnka z gotującą wodą (z dodatkiem soli i oleju), mieszać do czasu wypłynięcia na powierzchnię.
- Knedle gotować 4 minuty, odcedzić, zlać zimną wodą, ułożyć na talerzu.
- Margarynę rozpuścić, polewać nią knedle, następnie posypać cukrem.