Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa

90min
4-5porcji
Łatwy

Sezon na fasolkę szparagową już się kończy, dlatego korzystam z okazji i robię pyszną zupę jarzynową. Po sezonie fasolkę zastępuję groszkiem konserwowym. W zupie jarzynowej oczywiście nie może zabraknąć kalafiora, ziemniaków, cebuli, marchwi i selera. Dobrze byłoby dodać świeżą brukselkę, ale nie zawsze jest dostępna w sprzedaży, nawet w sezonie. Na koniec obowiązkowo natka pietruszki i koperek dla wzbogacenia smaku.

SKŁADNIKI – ZUPA JARZYNOWA

  • około 30 dkg żeberek
  • 1,5 litra wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 mały kalafior
  • 20 dkg fasolki szparagowej
  • 30 dkg brukselki
  • 1 marchewka
  • kawałek selera (pietruszka)
  • 1 cebula w łupce
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • natka pietruszki, koperek
  • liście lub kawałek pory
  • świeże liście lubczyku i nać selera
  • magi, pieprz do smaku
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki śmietany słodkiej 18%

PRZEPIS NA ZUPĘ JARZYNOWĄ

  1. Porcję żeberek zalać zimną wodą, gotować na małym ogniu (bez pokrywki).
  2. Po około 15 minutach zbierać szumowiny (ścięte białko z mięsa). Czynność powtarzamy jeszcze około 4 razy, aż wywar mięsny będzie czysty.
  3. Dodajemy sól, gotujemy 10 minut pod uchyloną pokrywką.
  4. Obraną marchewkę i seler zetrzeć na tarce. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Ściąć końcówki cebuli.
  5. Fasolkę myjemy, ścinamy końcówki, ściągamy twarde łyka, kroimy na mniejsze kawałki. Kalafior myjemy odcinamy różyczki. (Brukselki myjemy, odrywamy brzydkie zewnętrzne listki).
  6. Do wywaru mięsnego dodać fasolkę, kalafior, (brukselkę) cebulę, ziemniaki, marchewkę, seler, porę, (lubczyk, nać selera), magi i pieprz do smaku.
  7. Gotujemy wywar mięsno-warzywny przez 20 minut.
  8. Z wywaru wyciągamy cebulę, por, lubczyk, nać selera.
  9. Do zupy dodać pokrojoną natkę pietruszki i koperek.
  10. W kubku rozrobić mąkę w małej ilości zimnej wody, połączyć ze śmietaną, dodać do zupy, wymieszać, po minucie wyłączyć palnik.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments