Jajka zapiekane w boczku

Jajka zapiekane w boczku

50min
6porcji
Łatwy

Jajka zapiekane w boczku to świetny pomysł na sycące i pyszne śniadanie. Przygotowujemy je, zapiekając jajka w kokilkach, w otoczce z boczku, dodając aromatyczne suszone pomidory oraz świeży szpinak. Danie jest proste, a jednocześnie pełne smaku i wartości odżywczych.

SKŁADNIKI – JAJKA ZAPIEKANE W BOCZKU

  • 6 jaj
  • 9 podłużnych, cienkich plastrów boczku wędzonego
  • 200 g szpinaku świeżego Baby
  • 270 g pomidorów suszonych (w oliwie)
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz kolorowy

DODATKOWO

  • 6 kokilek szklanych lub ceramicznych o średnicy 8-9 cm

PRZEPIS NA JAJKA W BOCZKU

  1. Na maśle podsmażyć szpinak, aż do odparowania wody. Dodać wyciśnięty czosnek wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
  2. Pomidory suszone (odcedzić z oliwy), pokroić w paski.
  3. Brzegi i spód kokilek wyłożyć plastrami boczku.
  4. Wyłożyć szpinak i pomidory suszone.
  5. Jajka oddzielić od skorupek, tak żeby nie przebić żółtka, wyłożyć do foremek. Posypać solą i pieprzem.
  6. Piec w temperaturze 180°C, przez 15 minut.
  7. Przed podaniem wyłożyć z foremek na talerz, posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments