Jajka zapiekane w boczku to świetny pomysł na sycące i pyszne śniadanie. Przygotowujemy je, zapiekając jajka w kokilkach, w otoczce z boczku, dodając aromatyczne suszone pomidory oraz świeży szpinak. Danie jest proste, a jednocześnie pełne smaku i wartości odżywczych.
SKŁADNIKI – JAJKA ZAPIEKANE W BOCZKU
- 6 jaj
- 9 podłużnych, cienkich plastrów boczku wędzonego
- 200 g szpinaku świeżego Baby
- 270 g pomidorów suszonych (w oliwie)
- 4 ząbki czosnku
- szczypiorek
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz kolorowy
DODATKOWO
- 6 kokilek szklanych lub ceramicznych o średnicy 8-9 cm
PRZEPIS NA JAJKA W BOCZKU
- Na maśle podsmażyć szpinak, aż do odparowania wody. Dodać wyciśnięty czosnek wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
- Pomidory suszone (odcedzić z oliwy), pokroić w paski.
- Brzegi i spód kokilek wyłożyć plastrami boczku.
- Wyłożyć szpinak i pomidory suszone.
- Jajka oddzielić od skorupek, tak żeby nie przebić żółtka, wyłożyć do foremek. Posypać solą i pieprzem.
- Piec w temperaturze 180°C, przez 15 minut.
- Przed podaniem wyłożyć z foremek na talerz, posypać pokrojonym szczypiorkiem.