Tarta z gruszką i żurawiną

Tarta z gruszką i żurawiną

90min
8porcji
Łatwy

Tarta z gruszkami i żurawiną to przepis na szybkie kruche ciasto. Owocowa tarta z chrupiącą kruszonka smakuje najlepiej tuż po upieczeniu, na ciepło. Do tego porcja lodów i sos malinowy, po prostu niebo w gębie.

SKŁADNIKI – TARTA Z GRUSZKĄ I ŻURAWINĄ

CIASTO KRUCHE

  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 żółtko (białko do smarowania)
  • cukier waniliowy

NADZIENIE

  • 1 kg gruszek
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu

KRUSZONKA

  • 1 szklanka mąki
  • 90 g masła (10 g do natłuszczenia formy)
  • 1/3 szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki mleka

PRZEPIS NA TARTĘ Z GRUSZKĄ I ŻURAWINĄ

  1. Przygotować ciasto kruche. Masło posiekać, zagnieść wszystkie składniki na ciasto kruche. Uformować kulę, spłaszczyć, przełożyć do woreczka.
  2. Ciasto włożyć na 1-godzinę do lodówki.
  3. Przygotować nadzienie. Gruszki obrać, pokroić w kostkę, posypać cukrem, skropić cytryną. Wymieszać z cynamonem, mąką ziemniaczaną i żurawiną.
  4. Ciasto wyłożyć w natłuszczonej masłem formie do taty o średnicy 25 cm (brzegi o wysokości 3 cm). Posmarować białkiem, nakłuwać spód widelcem.
  5. Ciasto podpiec w temperaturze 180°C, przez 10 minut.
  6. Na ciasto nałożyć owocowe nadzienie.
  7. Składniki na kruszonkę wymieszać robotem, wyłożyć na owoce.
  8. Tartę piec w temperaturze 180°C, przez 30 minut.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments