Tarta z gruszkami i żurawiną to przepis na szybkie kruche ciasto. Owocowa tarta z chrupiącą kruszonka smakuje najlepiej tuż po upieczeniu, na ciepło. Do tego porcja lodów i sos malinowy, po prostu niebo w gębie.
SKŁADNIKI – TARTA Z GRUSZKĄ I ŻURAWINĄ
CIASTO KRUCHE
- 1,5 szklanki mąki
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 1 żółtko (białko do smarowania)
- cukier waniliowy
NADZIENIE
- 1 kg gruszek
- 100 g suszonej żurawiny
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
KRUSZONKA
- 1 szklanka mąki
- 90 g masła (10 g do natłuszczenia formy)
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki mleka
PRZEPIS NA TARTĘ Z GRUSZKĄ I ŻURAWINĄ
- Przygotować ciasto kruche. Masło posiekać, zagnieść wszystkie składniki na ciasto kruche. Uformować kulę, spłaszczyć, przełożyć do woreczka.
- Ciasto włożyć na 1-godzinę do lodówki.
- Przygotować nadzienie. Gruszki obrać, pokroić w kostkę, posypać cukrem, skropić cytryną. Wymieszać z cynamonem, mąką ziemniaczaną i żurawiną.
- Ciasto wyłożyć w natłuszczonej masłem formie do taty o średnicy 25 cm (brzegi o wysokości 3 cm). Posmarować białkiem, nakłuwać spód widelcem.
- Ciasto podpiec w temperaturze 180°C, przez 10 minut.
- Na ciasto nałożyć owocowe nadzienie.
- Składniki na kruszonkę wymieszać robotem, wyłożyć na owoce.
- Tartę piec w temperaturze 180°C, przez 30 minut.