Sałatka z pieczoną gruszką i figą

Sałatka z pieczoną gruszką i figą

50min
6porcji
Łatwy

Dziś sałatka z pieczoną gruszką i figą – super przepis dla podkreślenia wyjątkowego dnia. Gruszki zapiekamy z sokiem z cytryny i miodem, który stanowi bazę sosu winegret. Pieczone owoce układamy na sałacie, razem z figą, szynką dojrzewającą, fetą. Wszystko polewamy sosem winegret i posypujemy prażonymi płatkami migdałów.

SKŁADNIKI – SAŁATKA Z PIECZONĄ GRUSZKA I FIGĄ

  • 3 dojrzałe gruszki
  • 3 figi
  • 100 g szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
  • 180 g sera feta
  • 1 sałata rzymska
  • 50 g rukoli
  • garść płatków z migdałów

DODATKOWO

  • 1 cytryna
  • 3 łyżeczki miodu
  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta chili

PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z PIECZONA GRUSZKA I FIGĄ

  1. Płatki migdałów uprażyć, mieszać przez cały czas.
  2. Figi pokroić na ćwiartki, plasterki szynki pozwijać w rulony.
  3. Sałatę rzymską pokroić ułożyć na talerzu razem z rukolą.
  4. Gruszki pokroić w ćwiartki, usunąć gniazdka nasienne, ułożyć w formie do pieczenia.
  5. Wycisnąć sok z cytryny, wymieszać z miodem, polać gruszki. Piec w temperaturze 180°C, przez 15 minut.
  6. Gruszki ułożyć na sałacie, zlać sok z pieczenia, wymieszać z musztardą, oliwą i chili.
  7. Na sałacie ułożyć szynkę, figi, fetę, polać sosem, posypać prażonymi płatkami migdałów.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments