Dziś sałatka z pieczoną gruszką i figą – super przepis dla podkreślenia wyjątkowego dnia. Gruszki zapiekamy z sokiem z cytryny i miodem, który stanowi bazę sosu winegret. Pieczone owoce układamy na sałacie, razem z figą, szynką dojrzewającą, fetą. Wszystko polewamy sosem winegret i posypujemy prażonymi płatkami migdałów.
SKŁADNIKI – SAŁATKA Z PIECZONĄ GRUSZKA I FIGĄ
- 3 dojrzałe gruszki
- 3 figi
- 100 g szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
- 180 g sera feta
- 1 sałata rzymska
- 50 g rukoli
- garść płatków z migdałów
DODATKOWO
- 1 cytryna
- 3 łyżeczki miodu
- 4 łyżeczki musztardy francuskiej
- 3 łyżki oliwy
- szczypta chili
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z PIECZONA GRUSZKA I FIGĄ
- Płatki migdałów uprażyć, mieszać przez cały czas.
- Figi pokroić na ćwiartki, plasterki szynki pozwijać w rulony.
- Sałatę rzymską pokroić ułożyć na talerzu razem z rukolą.
- Gruszki pokroić w ćwiartki, usunąć gniazdka nasienne, ułożyć w formie do pieczenia.
- Wycisnąć sok z cytryny, wymieszać z miodem, polać gruszki. Piec w temperaturze 180°C, przez 15 minut.
- Gruszki ułożyć na sałacie, zlać sok z pieczenia, wymieszać z musztardą, oliwą i chili.
- Na sałacie ułożyć szynkę, figi, fetę, polać sosem, posypać prażonymi płatkami migdałów.