Zapiekanka makaronowa z pesto, gyrosem i brokułami

Zapiekanka makaronowa z pesto, gyrosem i brokułami

90 min
4-5porcji
Łatwy

Dziś przepis na moją ulubioną zapiekankę makaronową z pesto, gyrosem i brokułami. Idealne danie na imprezę czy obiad. Do zapiekanki najlepszy będzie makaron kokardy lub penne, który mieszam z głównymi składnikami i dodaję prażony słonecznik. Całość polewam sosem beszamelowym na bazie sera pleśniowego blue. Wierzch posypuję mozzarellą lub żółtym serem. Zapiekanka jest pyszna i sycąca, polecam.

SKŁADNIKI – ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z PESTO, GYROSEM I BROKUŁAMI

  • 400 g makaronu kokardy lub penne
  • 2 małe filety z kurczaka
  • 120 g pesto bazyliowego
  • 1 średni brokuł
  • 3 garście łuskanego słonecznika
  • 200 g sera mozzarella lub gouda
  • 120 g sera camembert
  • przyprawa gyros
  • olej do smażenia
  • 120 g sera pleśniowego BLUE

SKŁADNIKI NA SOS BESZAMELOWY

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki śmietany słodkiej 18%
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu białego!
  • 1/2 łyżeczki soli

PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ MAKARONOWĄ Z PESTO, GYROSEM I BROKUŁAMI

  1. Ugotować makaron, odcedzić.
  2. Filety pokroić w kostkę, usmażyć w przyprawie gyros.
  3. Brokuł w całości ugotować przez kilka minut w osolonej wodzie.
  4. Na patelni uprażyć słonecznik.
  5. Przygotować sos beszamelowy. Masło umieścić w rondelku i na małym ogniu powoli go rozpuścić.
  6. Na płynnym maśle rozsypać mąkę i energicznie mieszać trzepaczką, aż składniki się połączą.
  7. Nie smażyć i nie przyrumieniać składników tylko od razu, gdy uzyskamy gładką masę wlać część śmietany wymieszanej z wodą.
  8. Mieszać energicznie trzepaczką, żeby nie powstała nam „klucha”.
  9. Cały czas mieszając, podgrzewać, gdy sos zacznie gęstnieć, wlać następną porcję płynów i podgrzewać mieszając. Powtórzyć tę czynność, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany.
  10. Sos beszamelowy doprawić solą, pieprzem białym i gałką muszkatołową.
  11. Ser pleśniowy rozdrobnić dodać do sosu beszamelowego. Gotować do czasu rozpuszczenia sera, odstawić.
  12. Makaron wymieszać z pesto, gyrosem, brokułami i słonecznikiem. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
  13. Całość polać sosem beszamelowym, wierzch posypać startą mozzarellą lub serem gouda.
  14. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.
Podziel się

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o