Dziś przepis na moją ulubioną zapiekankę makaronową z pesto, gyrosem i brokułami. Idealne danie na imprezę czy obiad. Do zapiekanki najlepszy będzie makaron kokardy lub penne, który mieszam z głównymi składnikami i dodaję prażony słonecznik. Całość polewam sosem beszamelowym na bazie sera pleśniowego blue. Wierzch posypuję mozzarellą lub żółtym serem. Zapiekanka jest pyszna i sycąca, polecam.
SKŁADNIKI – ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z PESTO, GYROSEM I BROKUŁAMI
- 400 g makaronu kokardy lub penne
- 2 małe filety z kurczaka
- 120 g pesto bazyliowego
- 1 średni brokuł
- 3 garście łuskanego słonecznika
- 200 g sera mozzarella lub gouda
- 120 g sera camembert
- przyprawa gyros
- olej do smażenia
- 120 g sera pleśniowego BLUE
SOS BESZAMELOWY
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki śmietany słodkiej 18%
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki pieprzu białego!
- 1/2 łyżeczki soli
PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ MAKARONOWĄ Z PESTO, GYROSEM I BROKUŁAMI
- Ugotować makaron, odcedzić.
- Filety pokroić w kostkę, usmażyć w przyprawie gyros.
- Brokuł w całości ugotować przez kilka minut w osolonej wodzie.
- Na patelni uprażyć słonecznik.
- Przygotować sos beszamelowy. Masło umieścić w rondelku i na małym ogniu powoli go rozpuścić.
- Na płynnym maśle rozsypać mąkę i energicznie mieszać trzepaczką, aż składniki się połączą.
- Nie smażyć i nie przyrumieniać składników tylko od razu, gdy uzyskamy gładką masę wlać część śmietany wymieszanej z wodą.
- Mieszać energicznie trzepaczką, żeby nie powstała nam „klucha”.
- Cały czas mieszając, podgrzewać, gdy sos zacznie gęstnieć, wlać następną porcję płynów i podgrzewać mieszając. Powtórzyć tę czynność, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany.
- Sos beszamelowy doprawić solą, pieprzem białym i gałką muszkatołową.
- Ser pleśniowy rozdrobnić dodać do sosu beszamelowego. Gotować do czasu rozpuszczenia sera, odstawić.
- Makaron wymieszać z pesto, gyrosem, brokułami i słonecznikiem. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
- Całość polać sosem beszamelowym, wierzch posypać startą mozzarellą lub serem gouda.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.