Krokiety z kapustą i pieczarkami to jedno z naszych ulubionych potraw wigilijnych i nie tylko. Przygotowanie krokietów jest trochę czasochłonne, więc farsz najlepiej jest przygotować dzień wcześniej. Niezastąpionym dodatkiem jest barszcz czerwony i oczywiście świąteczny nastrój!
SKŁADNIKI – KROKIETY Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI
NALEŚNIKI
- 3 szklanki mleka 3,2 %
- 2 szklanki wody (niegazowanej)
- 3 szklanki mąki poznańskiej
- 5 jaj + 1 jajko do obtaczania
FARSZ
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 1,2 kg pieczarek
- 2 cebule
- 2 kostki bulionu grzybowego
- sól, pieprz, magi
- 3 łyżki octu
- 1 łyżka cukru
- 2-3 ząbki czosnku
DODATKOWO
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtaczania
PRZEPIS NA KROKIETY Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI
PRZYGOTOWANIE FARSZU
- Kapustę trzykrotnie wypłukać w chłodnej wodzie, gotować w osolonej wodzie 30 minut. Następnie ostudzić i drobno poszatkować najlepiej w maszynce.
- Cebulę pokrojoną w drobną kostkę smażyć na złoto na patelni na małej ilości oleju. Dodać do kapusty.
- Pieczarki wymyć, pokroić drobno w kostkę, smażyć na oleju, pod koniec dodać kostki bulionu grzybowego.
- Do kapusty dodać pieczarki, ocet i przyprawy.
- Farsz odstawić w chłodne miejsce (do lodówki).
PRZYGOTOWANIE CIASTA NALEŚNIKOWEGO
- Wymieszać dokładnie robotem kuchennym mleko, wodę i mąkę. Następnie wymieszać dodając 5-jaj.
- Ciasto odstawić na 30 minut do lodówki.
- Rozgrzać patelnię przez około 5 minut.
- Przed smażeniem każdego naleśnika patelnię posmarować delikatnie pędzelkiem namoczonym w oleju.
- Nalać około 1- chochlę ciasta, trzymając patelnię i obracając ciastem wokół, aby rozłożyło się równomiernie.
- Smażyć na średnim ogniu około 4-5 minut z jednej i 3-4 minut z drugiej strony.
- Odlać 1-szklankę ciasta do obtaczania krokietów, wymieszać z 1-jajkiem.
- Gotowe naleśniki odkładać do dużego garnka, przykryć pokrywką, żeby nie wysychały.
- Na środek każdego naleśnika nałożyć farsz – uformować prostokąt, założyć brzegi w kopertę i zawinąć.
- Krokiety obtoczyć w cieście naleśnikowym, następnie w bułce tarce. (Obtoczone krokiety można odstawić do lodówki na dzień przed smażeniem).
- Krokiety smażyć na oleju przed podaniem na stół.
- Podgrzewać w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 50-100°C utrzymując ciepło krokietów.