Kapuśniak - zupa z kiszonej kapusty

Kapuśniak – zupa z kiszonej kapusty

120min
4porcje
Łatwy

Podstawą kuchni polskiej jest również kapuśniak – zupa z kiszonej kapusty. Moją zupę przygotowuję na żeberkach i oczywiście warzywach. Kapustę najpierw podsmażam razem z cebulą i przyprawami do bigosu. Żeby podkreślić smak kapuśniaku, na koniec dodaję zasmażkę.

SKŁADNIKI – KAPUŚNIAK

  • 30 dkg kapusty kiszonej
  • 1 obrana cebula
  • 1 łyżka cukru
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka przyprawy do bigosu
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • około 30 dkg żeberek
  • 1,5 litra wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 marchewka
  • kawałek selera (pietruszka)
  • 1 cebula w łupce
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • liście lub kawałek pory
  • liść laurowy -3 listki
  • ziele angielskie – 3 ziarenka
  • magi, pieprz do smaku
  • natka pietruszki

ZASMAŻKA

  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki

PRZEPIS NA KAPUŚNIAK – ZUPĘ Z KISZONEJ KAPUSTY

  1. Kapustę kiszoną wypłukać w chłodnej wodzie, odcedzić, odcisnąć, pokroić drobno.
  2. Obraną cebulę, pokroić w kostkę, obsmażyć na małej ilości oleju. Dodać kapustę, cukier, przyprawę do bigosu, , smażyć jeszcze przez 5 minut. Zalać małą ilością wody, dusić pod przykryciem przez 20-30 minut. Na koniec wymieszać z octem.
  3. Porcję żeberek zalać zimną wodą, gotować na małym ogniu (bez pokrywki).
  4. Po około 15 minutach zbierać szumowiny (ścięte białko z mięsa). Czynność powtarzamy jeszcze około 4 razy, aż wywar mięsny będzie czysty.
  5. Do wywaru dodać sól, gotować 10 minut pod uchyloną pokrywką.
  6. Obraną marchewkę i seler zetrzeć na tarce. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Ściąć końcówki cebuli.
  7. Do wywaru mięsnego dodać cebulę w łupce, ziemniaki, marchewkę, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie, magi i pieprz do smaku.
  8. Gotować wywar mięsno-warzywny przez 20 minut.
  9. Z wywaru wyciągnąć cebulę, por.
  10. Dodać kapustę, gotować jeszcze 10 minut.
  11. Przygotować zasmażkę. Na rozgrzany olej wsypać mąkę, smażyć, mieszać, aż mąka się przyrumieni. Wymieszać z małą ilością zimnej wody, wlać do zupy.
  12. Do zupy dodać pokrojoną natkę pietruszki.
  13. Całość wymieszać, po minucie wyłączyć palnik.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments