Jeżeli szukacie pomysłu na szybką i jednocześnie wyjątkową kolację polecam sałatkę gyros z sosem czosnkowym i żurawiną. Filety z kurczaka smażymy w przyprawie gyros, wykładamy na gotowym miksie sałat z rukolą. Na wierzch punktowo wykładamy sos czosnkowy oraz żurawinę, która podkreśla smak sałatki oraz nadaje jej lekkości.
SKŁADNIKI – SAŁATKA GYROS Z SOSEM CZOSNKOWYM I ŻURAWINĄ
- 50 g mix sałat z rukolą
- 150 g żurawiny do mięs i serów
- 3 małe filety z kurczaka
- przyprawa gros
- olej do smażenia
SOS CZOSNKOWY
- 150 g jogurtu naturalnego
- 4 łyżki majonezu
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- sól, pieprz
PRZEPIS NA SAŁATKĘ GYROS Z SOSEM CZOSNKOWYM I ŻURAWINĄ
- Filety pokroić w kostkę lub paski, obsypać sporo przyprawą gyros, wymieszać, smażyć na rozgrzanym oleju.
- Usmażone filety rozłożyć na ręczniku papierowym.
- Przygotować sos czosnkowy. Wymieszać jogurt z majonezem, dodać wyciśnięty czosnek, przyprawę gyros, doprawić solą i pieprzem.
- Na talerzach lub półmisku wyłożyć mix sałat, ułożyć filety-gyros (paski dodatkowo pokroić na ukos).
- Na wierzch punktowo wyłożyć łyżeczką sos czosnkowy oraz żurawinę.