Sos kurkowy z makaronem tagliatelle

Sos kurkowy z makaronem tagliatelle

30min
4porcje
Łatwy

Sezon grzybobrania otwarty, czas na sos kurkowy z makaronem tagliatelle. Podaję przepis na szybkie i smaczne danie obiadowe z wyjątkowymi grzybkami. Kurki mają delikatny, pieprzny smak, są kruche, dlatego ich przygotowanie zajmuje bardzo niewiele czasu. Sos przygotowuję na śmietanie. Do sosu dodaję świeżą natkę pietruszki oraz ser pleśniowy Blue, który podkreśla smak grzybów.

SKŁADNIKI – SOS KURKOWY Z MAKARONEM TAGLIATELLE

  • 400 g kurek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g śmietany kwaśnej 18 % (do zup)
  • 100 g sera pleśniowego Blue
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • 400-600 g makaronu Tagliatelle (wstęgi)

PRZEPIS NA MAKARON TAGLIATELLE Z SOSEM KURKOWYM

  1. Kurki oczyścić (większe pokroić na mniejsze kawałki).
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać masło i olej. Dodać grzybki i cebulę, smażyć przez około 10 minut.
  4. Na koniec dodać śmietanę, rozdrobniony ser pleśniowy oraz pokrojoną natkę pietruszki.
  5. Całość dusić mieszając przez 3-5 minut.
  6. Makaron ugotować przez 10-15 minut, odcedzić, zlać zimną wodą.
  7. Sos kurkowy wyłożyć na porcje makaronu.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments