Sezon urlopowy trwa, a u nas szał owocowy na mleczny koktajl bananowo-jagodowy !!! Oczywiście nie mogłam opanować wyobraźni. Koktajle wystąpiły w towarzystwie BANANA NA CHILLOUT-cie, w scenerii oceanu, wysp i palm. Dziecinne ? Owszem !!! … ale zabawne i tematyczne, tak mi się przynajmniej wydaje … Kocham takie powroty do dawnych smaków zwłaszcza, że to prosty i szybki, lekki i zdrowy deser owocowy. Szkoda, że sezon na jagody tak szybko się kończy, trzeba będzie pomyśleć o przetworach.
SKŁADNIKI – KOKTAJL BANANOWO-JAGODOWY
- 1 litr jogurtu naturalnego (lub kefiru)
- 2 dojrzałe banany
- 120g jagód (1 szklanka)
- 6 łyżek cukru
PRZEPIS NA KOKTAJL BANANOWO-JAGODOWY
- Banany wymyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry, dodać 3-łyżki cukru, zmiksować z połową jogurtu.
- Jagody dokładnie wypłukać, dodać 3-łyżki cukru, zmiksować z drugą połową jogurtu.
- Nalewać na przemian koktajl bananowy i jagodowym, powoli po ściance szkła, tak aby widoczne były odcięcia kolorów.