Babka marchewkowa jest niezwykle delikatna i puszysta. W te święta postanowiłam wykorzystać przepis na ciasto marchewkowe, żeby upiec wielkanocną babkę. Dzięki przyprawom korzennym ciasto ma wyjątkowy – atrakcyjny smak ! Jest bardzo łatwa w przygotowaniu a ciasto długo utrzymuje świeżość.
SKŁADNIKI – BABKA MARCHEWKOWA
- 2 szklanki startej marchewki (około 2 sztuki)
- 5 jaj
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 2/3 szklanki oleju
- 1,5 szklanki mąki luksusowej lub tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki przypraw korzennych (do piernika)
- cukier puder do posypania
- kawałek margaryny do natłuszczenia formy
- bułka tarta do obsypania formy
PRZEPIS NA BABKĘ MARCHEWKOWĄ
- Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej.
- Jajka zmiksować z cukrem, sodą, następnie z olejem.
- Dodać marchew, wymieszać.
- Dodać mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i przyprawami korzennymi.
- Całość zmiksować na wolnych obrotach.
- Formę natłuścić margaryną, obsypać bułką tartą.
- Ciasto wyłożyć do formy.
- Piec w temperaturze 170°C przez 50 minut.
- Ostygniętą babkę marchewkową wystarczy posypać cukrem pudrem.