Babka marchewkowa

Babka marchewkowa

80min
12porcji
Łatwy

Babka marchewkowa jest niezwykle delikatna i puszysta. W te święta postanowiłam wykorzystać przepis na ciasto marchewkowe, żeby upiec wielkanocną babkę. Dzięki przyprawom korzennym ciasto ma wyjątkowy – atrakcyjny smak ! Jest bardzo łatwa w przygotowaniu a ciasto długo utrzymuje świeżość.

SKŁADNIKI – BABKA MARCHEWKOWA

  • 2 szklanki startej marchewki (około 2 sztuki)
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki luksusowej lub tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki przypraw korzennych (do piernika)
  • cukier puder do posypania
  • kawałek margaryny do natłuszczenia formy
  • bułka tarta do obsypania formy

PRZEPIS NA BABKĘ MARCHEWKOWĄ

  1. Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej.
  2. Jajka zmiksować z cukrem, sodą, następnie z olejem.
  3. Dodać marchew, wymieszać.
  4. Dodać mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i przyprawami korzennymi.
  5. Całość zmiksować na wolnych obrotach.
  6. Formę natłuścić margaryną, obsypać bułką tartą.
  7. Ciasto wyłożyć do formy.
  8. Piec w temperaturze 170°C przez 50 minut.
  9. Ostygniętą babkę marchewkową wystarczy posypać cukrem pudrem.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments