Impreza


Kurczak w kremowym sosie pomidorowym z czarnymi oliwkami
Gorąco polecam kulinarny hit na imprezę, przepis na kurczaka w kremowym sosie pomidorowym z czarnymi oliwkami. Krótko obsmażone filety z kurczaka zapiekamy w pysznym kremowym sosie pomidorowym z serkiem mascarpone. Dla aromatu dodajemy świeże listki tymianku i bazylii. Na wierch wykładamy czarne oliwki. Prosty przepis na pyszny obiad czy kolację. […]

Kurczak w kremowym sosie pomidorowym z czarnymi oliwkami


Sałatka gyros z fetą i dipem śliwkowym
Dziś do kolekcji sałatek imprezowych gyros z fetą i dipem śliwkowym. Na sałacie lodowej oprócz smażonego w przyprawie fileta z kurczaka i sera feta, układamy plasterki ogórka. Główne skrzypce gra tu jednak fantastyczny dip jogurtowo-majonezowy z powidłami śliwkowymi. Dla podkręcenia smaku do dipu dodajemy keczup, czosnek, curry, sól i pieprz. […]

Sałatka gyros z fetą i dipem śliwkowym


Ciasto parzone karpatka 1
Wbrew pozorom ciasto parzone jest bardzo łatwe do przygotowania, dlatego dziś proponuję przepis na Karpatkę. Tak naprawdę do ciasta nie trzeba dodawać proszku do pieczenia, rośnie samo tworząc charakterystycznie fale-górki. Dwa blaty ciasta przekładamy śmietankowym kremem budyniowym, posypujemy cukrem pudrem, po prostu niebo w gębie!!! 🙂 Ciasto to jest delikatne, […]

Ciasto karpatka



Zupa gulaszowa
Zupę gulaszową zdecydowanie wolę na wołowinie i bez ziemniaków. W gulaszowej nie może zabraknąć warzyw: papryki czerwonej, marchewki, selera, cebuli oraz przecieru z pomidorów. Do zupy dodaję sporo przypraw, przede wszystkim: paprykę słodką, chili, gałkę muszkatołową, kminek. Idealna rozgrzewająca zupa w zimne dni. SKŁADNIKI NA ZUPĘ GULASZOWĄ 80 dkg wołowiny […]

Zupa gulaszowa


Ciasto wiśniowiec
Kilka słoików drylowanych wiśni zawsze zostawiam na pyszne ciasto WIŚNIOWIEC. Spód naszego deseru to ciasto na oleju, w połowie połączone z kakaem. W środku budyń na kompocie z drylowanymi wiśniami. Na wierzchu pyszny krem budyniowy, posypany tartą czekoladą. Całość prezentuje się wyśmienicie. Wiśniowiec przygotowuję na blaszce 32/21 cm, lub na […]

Ciasto wiśniowiec


Filety z kurczaka w boczku z porą i jabłkami
Filety z kurczaka w boczku z porą i jabłkami to bardzo łatwe, przepyszne danie na obiad, kolację lub na imprezę!!! Małe kawałki filetów z kurczaka owijamy w długi plaster surowego boczku wędzonego i pieczemy razem z jabłkami w piekarniku. Owinięte filety z jabłkami można również smażyć na patelni grillowej, do […]

Filety z kurczaka w boczku z porą i jabłkami



Śledzie po żydowsku
Śledzie po żydowsku nadają się nie tylko na wigilijny stół. Taki zimny bufet świetnie pasuje na każdą imprezę. Niezastąpionymi składnikami są tu oczywiście matiasy solone, rodzynki, cebula i czosnek. Główną przyprawą, która podkreśli smak śledzi jest przede wszystkim pieprz ziołowy. Składniki układamy warstwami w 3-słoikach po 0,5 litra i przechowujemy […]

Śledzie po żydowsku


Chrusty
To nie karnawał, ani tłusty czwartek, czy też ostatki, a u nas na deser chusty!!! Tradycyjne chrupkie ciastka, posypane cukrem pudrem. Ciasto przygotowane głównie na bazie mąki pszennej, żółtek z dodatkiem śmietany, masła, cukru pudru i spirytusu. Smażymy je na głębokim tłuszczu, ja używam oleju rzepakowego. Szybciej znikają niż się […]

Chrusty


Sałatka z awokado i mozzarellą
Dziś dla smakoszy kolejny przepis na prostą imprezową sałatkę tym razem z awokado i mozzarellą. Sałatka ta wygląda może niepozornie, ale to hit ! Smak awokado i mozzarelli podkreśla sos winegret na bazie soku z cytryny, oliwy, czosnku i majeranku. Rukola, którą wykładam na spód, nie tylko uzupełnia smak ale […]

Sałatka z awokado i mozzarellą



Ryba w cieście piwnym
Pierwszą rybę w cieście piwnym jadłam wieki temu nad morzem? Koniecznie musiałam odtworzyć ten przepis i od tej pory danie to króluje w naszym domu. Jeżeli kupujemy mrożone filety, to oczywiście bez glazury, najlepszy będzie morszczuk lub mintaj. Ciasto na jasnym piwie, po usmażeniu jest bardziej aromatyczne i chrupiące, niż […]

Ryba w cieście piwnym


Kopytka z sosem myśliwskim
Dla wszystkich ceniących sobie tradycyjne dania proponuję przepis na kopytka z sosem myśliwskim w moim wydaniu. Kopytka najlepiej smakują podsmażone na patelni. Ogórek kiszony i papryka czerwona podkreślają smak sosu na bazie podsuszanej kiełbasy. Całość komponuję się wyjątkowo smacznie i kusząco. Kopytka polecam zwłaszcza dla znudzonych daniami tylko z samymi […]

Kopytka z sosem myśliwskim


Sałatka tortilla meksykańska (mexicana)
Szukając pomysłu na sałatkę połączyłam kilka ulubionych składników w jedno, tworząc przepis na sałatkę TORTILLA MEXICANA. Tak znowu impreza ! … miło jest czasem zaskoczyć gości 🙂 Znowu jest pięknie i kolorowo nie tylko za oknem, ale również na naszym stole. Tortilla – chipsy z dipem pomidorowym na rukoli, do […]

Sałatka tortilla meksykańska (mexicana)



Rolady - zrazy zawijane
Rolady – zrazy zawijane mięsne to nasza polska tradycyjna potrawa szlachecka. Szczególnie „hołubione” przy imprezach okolicznościowych typu komunia czy różnego rodzaju jubileuszach. W plaster mięsa zawijamy tylko pasek słoniny, ogórka kiszonego i cebuli a efekt jest powalający. Oczywiście ze względu na cenę wołowiny można ją zastąpić mięsem wieprzowym schabem lub […]

Rolady – zrazy zawijane


Kluski śląskie
Kluski śląskie są popularną potrawą na całym Śląsku. Królują jako dodatek do dań głównych w moim domu i na wszystkich imprezach okolicznościowych w restauracjach. Przepis na kluski śląskie jest banalnie prosty, ich wykonanie wymaga jedynie więcej czasu i zaangażowania niż ugotowanie samych ziemniaków. Twoi goście i domownicy na pewno to […]

Kluski śląskie


Sałatka czosnkowa
Kiedy brakuje mi czasu na przygotowanie sałatki, często korzystam z przepisu na sałatkę czosnkową. Wystarczy tylko wcześniej ugotować jajka, odcedzić z zalewy marchew z selerem, konserwową fasolkę czerwoną, kukurydzę i … voila 🙂  Oczywiście doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem i łączymy z małą ilością majonezu. Szybko, smacznie i prosto ! SKŁADNIKI […]

Sałatka czosnkowa