Sałatka Cezar to klasyczny przepis, który wymaga tylko kilku prostych składników: soczystego fileta z kurczaka, chrupiącej sałaty rzymskiej, złocistych grzanek i aromatycznego tartego parmezanu. Całość dopełnia kremowy sos majonezowy z dodatkiem sosu worcestershire, który nadaje daniu wyjątkowego, lekko pikantnego smaku. Sałatka Cezar z kurczakiem to doskonały pomysł na szybką i […]
Impreza
Dziś sałatka z pieczoną gruszką i figą – super przepis dla podkreślenia wyjątkowego dnia. Gruszki zapiekamy z sokiem z cytryny i miodem, który stanowi bazę sosu winegret. Pieczone owoce układamy na sałacie, razem z figą, szynką dojrzewającą, fetą. Wszystko polewamy sosem winegret i posypujemy prażonymi płatkami migdałów. PRZEPIS NA SAŁATKĘ […]
Polecam przepis na pyszną sałatkę z pieczoną brzoskwinią i gorgonzolą. Wspaniałe połączenie owoców z intensywnym, aromatycznym serem pleśniowym. Całość dopełnia feta, sałata rzymska, grzanki, prażony słonecznik i sos z malin. PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z PIECZONĄ BRZOSKWINIĄ I GORNGOZOLĄ
Zapraszam po przepis na super chlebek pita. Pita na cieście drożdżowym, pieczona w nagrzanym piekarniku, rośnie w górę, pozostają pusty środek. Chlebek można napełnić dowolnym farszem z warzyw, mięsa. PRZEPIS NA CHLEBEK PITA
Szaszłyki wieprzowe można przygotować również w piekarniku. Do ich przygotowania użyłam karkówkę, boczek surowy, paprykę w trzech kolorach i cebule. Mięso wcześniej doprawiam i odstawiam na noc do lodówki. Ilość składników wystarcza na 10 szaszłyków. Najczęściej podaję je z sałatką grecką. PRZEPIS NA SZASZŁYKI WIEPRZOWE Dzień wcześniej karkówkę i boczek […]
Na imprezach sprawdzają się szybkie i smaczne przekąski, dziś u nas brzuski z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą. Druga wersja brzuszków z ciasta na słono. Do farszu najlepiej nadaje się oryginalny grecki ser feta. Natomiast mrożony, rozdrobniony szpinak w zupełności wystarczy. PRZEPIS NA BRZUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SZPINAKIEM […]
Od niedawna w naszej kuchni, na stole króluje nasi goreng – przepyszna indonezyjska potrawa. Nasi goreng to wyjątkowe, wieloskładnikowe danie na ryżu z kurczakiem i warzywami. Smak wzbogacają szalotka, czosnek, chili, imbir, ja dodatkowo podkręcam go rewelacyjną pastą PAD THAI. Danie podaję z prażoną cebulką oraz słodko-pikantnym sosem chili. PRZEPIS […]
Z myślą o nadchodzących świętach i nie tylko przygotowałam przepis na rybę w zalewie pomidorowej. Stary sprawdzony przepis, idealny na spotkania w świątecznym gronie. Smażone filety z morszczuka przekładam krążkami cebuli i plasterkami ogórka kiszonego lub konserwowego. Rybę w zalewie pomidorowej należy odstawić na noc do lodówki, smakuje najlepiej na […]
Dziś zapraszam na naleśniki po prowansalsku. Naleśniki faszerowane są dużą ilością pieczarek, żółtym serem i oczywiście ziołami prowansalskimi. Ze świeżych ziół łatwo dostępna jest bazylia, więc dodaję jej sporą ilość. Naleśniki prowansalskie zapiekam w naczyniu żaroodpornym, podaję z ulubionym ketchupem. Świetne danie na obiad lub imprezę. PRZEPIS NA NALEŚNIKI PO […]
Uwielbiam włoskie cannelloni z mięsem i pieczarkami. Faszerowane rurki makaronowe zapiekane z pomidorową passatą i serem są idealnym daniem na imprezę lub obiad. Zapiekanka, w której połączenie kilku prostych składników sprawia, że kochamy jeść 🙂 PRZEPIS NA CANNELLONI Z MIĘSEM I PIECZARKAMI Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć partiami mięso mielone, […]
Dziś przepis na moją ulubioną zapiekankę makaronową z pesto, gyrosem i brokułami. Idealne danie na imprezę czy obiad. Do zapiekanki najlepszy będzie makaron kokardy lub penne, który mieszam z głównymi składnikami i dodaję prażony słonecznik. Całość polewam sosem beszamelowym na bazie sera pleśniowego blue. Wierzch posypuję mozzarellą lub żółtym serem. […]
Na imprezie obowiązkowo nie może zabraknąć sałatki, tym razem prosto i smacznie sałatka z brokułem i fetą. Dodatkowo dodaję jeszcze kukurydzę, słonecznik prażony i oczywiście polewam ją sosem czosnkowym. Można oczywiście przygotować wersję z gotowanym jajkiem. W tym przypadku wolę jednak nie łączyć dwóch intensywnych zapachów brokuła i jajka. PRZEPIS […]
Gorąco polecam kulinarny hit na imprezę, przepis na kurczaka w kremowym sosie pomidorowym z czarnymi oliwkami. Krótko obsmażone filety z kurczaka zapiekamy w pysznym kremowym sosie pomidorowym z serkiem mascarpone. Dla aromatu dodajemy świeże listki tymianku i bazylii. Na wierch wykładamy czarne oliwki. Prosty przepis na pyszny obiad czy kolację. […]
Dziś do kolekcji sałatek imprezowych gyros z fetą i dipem śliwkowym. Na sałacie lodowej oprócz smażonego w przyprawie fileta z kurczaka i sera feta, układamy plasterki ogórka. Główne skrzypce gra tu jednak fantastyczny dip jogurtowo-majonezowy z powidłami śliwkowymi. Dla podkręcenia smaku do dipu dodajemy keczup, czosnek, curry, sól i pieprz. […]
Wbrew pozorom ciasto parzone jest bardzo łatwe do przygotowania, dlatego dziś proponuję przepis na Karpatkę. Tak naprawdę do ciasta nie trzeba dodawać proszku do pieczenia, rośnie samo tworząc charakterystycznie fale-górki. Dwa blaty ciasta przekładamy śmietankowym kremem budyniowym, posypujemy cukrem pudrem, po prostu niebo w gębie!!! 🙂 Ciasto to jest delikatne, […]
Zupę gulaszową zdecydowanie wolę na wołowinie i bez ziemniaków. W gulaszowej nie może zabraknąć warzyw: papryki czerwonej, marchewki, selera, cebuli oraz przecieru z pomidorów. Do zupy dodaję sporo przypraw, przede wszystkim: paprykę słodką, chili, gałkę muszkatołową, kminek. Idealna rozgrzewająca zupa w zimne dni. PRZEPIS NA ZUPĘ GULASZOWĄ
Kilka słoików drylowanych wiśni zawsze zostawiam na pyszne ciasto WIŚNIOWIEC. Spód naszego deseru to ciasto na oleju, w połowie połączone z kakaem. W środku budyń na kompocie z drylowanymi wiśniami. Na wierzchu pyszny krem budyniowy, posypany tartą czekoladą. Całość prezentuje się wyśmienicie. Wiśniowiec przygotowuję na blaszce 32/21 cm, lub na […]
Filety z kurczaka w boczku z porą i jabłkami to bardzo łatwe, przepyszne danie na obiad, kolację lub na imprezę!!! Małe kawałki filetów z kurczaka owijamy w długi plaster surowego boczku wędzonego i pieczemy razem z jabłkami w piekarniku. Owinięte filety z jabłkami można również smażyć na patelni grillowej, do […]
Śledzie po żydowsku nadają się nie tylko na wigilijny stół. Taki zimny bufet świetnie pasuje na każdą imprezę. Niezastąpionymi składnikami są tu oczywiście matiasy solone, rodzynki, cebula i czosnek. Główną przyprawą, która podkreśli smak śledzi jest przede wszystkim pieprz ziołowy. Składniki układamy warstwami w 3-słoikach po 0,5 litra i przechowujemy […]
To nie karnawał, ani tłusty czwartek, czy też ostatki, a u nas na deser chusty!!! Tradycyjne chrupkie ciastka, posypane cukrem pudrem. Ciasto przygotowane głównie na bazie mąki pszennej, żółtek z dodatkiem śmietany, masła, cukru pudru i spirytusu. Smażymy je na głębokim tłuszczu, ja używam oleju rzepakowego. Szybciej znikają niż się […]
Dziś dla smakoszy kolejny przepis na prostą imprezową sałatkę tym razem z awokado i mozzarellą. Sałatka ta wygląda może niepozornie, ale to hit ! Smak awokado i mozzarelli podkreśla sos winegret na bazie soku z cytryny, oliwy, czosnku i majeranku. Rukola, którą wykładam na spód, nie tylko uzupełnia smak ale […]