Nasi goreng

Nasi goreng

60min
4porcje
Łatwy

Od niedawna w naszej kuchni, na stole króluje nasi goreng – przepyszna indonezyjska potrawa. Nasi goreng to wyjątkowe, wieloskładnikowe danie na ryżu z kurczakiem i warzywami. Smak wzbogacają szalotka, czosnek, chili, imbir, ja dodatkowo podkręcam go rewelacyjną pastą PAD THAI. Danie podaję z prażoną cebulką oraz słodko-pikantnym sosem chili.

SKŁADNIKI – NASI GORENG

  • 3 woreczki ryżu basmati
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 3 jajka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryka zielonej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula szalotka
  • 3 łyżki pasty PAD THAI
  • 1 cebula dymka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka chili
  • korzeń imbiru (około 2 cm)
  • 7 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków (w proszku)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • bulion drobiowy (1 kostka na 1 szklankę gorącej wody)
  • słodko-pikantny sos chili
  • cebula prażona

PRZEPIS NA NASI GORENG

  1. Ugotować ryż w osolonej wodzie przez 15 minut.
  2. Przygotować bulion drobiowy. Wymieszać 1-kostkę bulionu z 1-szklanką gorącej wody.
  3. Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem i sosem sojowym, odstawić.
  4. Czerwoną i zieloną paprykę pokroić w drobną kostkę.
  5. Marchewkę pokroić w cienkie paseczki (o długości około 3 cm).
  6. Szalotkę pokroić w krótkie paseczki.
  7. Czosnek, imbir i chili drobno posiekać.
  8. Na patelni woka rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić czosnek, imbir, chili, szalotkę. Podsmażyć krótko.
  9. Dodać mięso, podsmażyć przez około 10 minut, odłożyć.
  10. Wlać 3 łyżki oleju, podsmażyć warzywa przez około 10 minut, odłożyć.
  11. Dodać 1 łyżkę oleju, ściąć jajka, wymieszać z pastą PAD THAI.
  12. Wymieszać z mięsem, warzywami, ryżem i przyprawą chińską 5-smaków.
  13. Zalać bulionem drobiowym, wymieszać.
  14. Gotowe danie polać słodko-pikantnym sosem chili.
  15. Posypać pokrojoną dymką i prażoną cebulą.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments