Od niedawna w naszej kuchni, na stole króluje nasi goreng – przepyszna indonezyjska potrawa. Nasi goreng to wyjątkowe, wieloskładnikowe danie na ryżu z kurczakiem i warzywami. Smak wzbogacają szalotka, czosnek, chili, imbir, ja dodatkowo podkręcam go rewelacyjną pastą PAD THAI. Danie podaję z prażoną cebulką oraz słodko-pikantnym sosem chili.
SKŁADNIKI – NASI GORENG
- 3 woreczki ryżu basmati
- 1 filet z piersi kurczaka
- 3 jajka
- 1 czerwona papryka
- 1 papryka zielonej
- 1 marchewka
- 1 cebula szalotka
- 3 łyżki pasty PAD THAI
- 1 cebula dymka
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryka chili
- korzeń imbiru (około 2 cm)
- 7 łyżek oleju
- 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków (w proszku)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- bulion drobiowy (1 kostka na 1 szklankę gorącej wody)
- słodko-pikantny sos chili
- cebula prażona
PRZEPIS NA NASI GORENG
- Ugotować ryż w osolonej wodzie przez 15 minut.
- Przygotować bulion drobiowy. Wymieszać 1-kostkę bulionu z 1-szklanką gorącej wody.
- Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem i sosem sojowym, odstawić.
- Czerwoną i zieloną paprykę pokroić w drobną kostkę.
- Marchewkę pokroić w cienkie paseczki (o długości około 3 cm).
- Szalotkę pokroić w krótkie paseczki.
- Czosnek, imbir i chili drobno posiekać.
- Na patelni woka rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić czosnek, imbir, chili, szalotkę. Podsmażyć krótko.
- Dodać mięso, podsmażyć przez około 10 minut, odłożyć.
- Wlać 3 łyżki oleju, podsmażyć warzywa przez około 10 minut, odłożyć.
- Dodać 1 łyżkę oleju, ściąć jajka, wymieszać z pastą PAD THAI.
- Wymieszać z mięsem, warzywami, ryżem i przyprawą chińską 5-smaków.
- Zalać bulionem drobiowym, wymieszać.
- Gotowe danie polać słodko-pikantnym sosem chili.
- Posypać pokrojoną dymką i prażoną cebulą.