W polskiej kuchni nie może zabraknąć przepisu na zupę pieczarkową. Zupę gotuję na wywarze mięsno-warzywnym. Jej głównym składnikiem są oczywiście lekko podsmażone pieczarki. Zupę zabielam śmietaną oraz podaję z natką pietruszki (i świeżym koperkiem).
SKŁADNIKI – ZUPA PIECZARKOWA
- około 30 dkg żeberek
- 1,5 litra wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 marchewka
- kawałek selera (pietruszka)
- 1 cebula w łupce
- 4-5 średnich ziemniaków
- 40 dkg pieczarek
- natka pietruszki, (koperek)
- liście lub kawałek pory
- świeże liście lubczyku i nać selera
- liść laurowy -3 listki
- ziele angielskie – 3 ziarenka
- magi, pieprz do smaku
- 1 łyżka mąki
- 4 łyżki śmietany słodkiej 18%
- 2 łyżki oleju
PRZEPIS NA ZUPE PIECZARKOWĄ
- Porcję żeberek zalać zimną wodą, gotować na małym ogniu (bez pokrywki). Po około 15 minutach zbierać szumowiny (ścięte białko z mięsa). Czynność powtarzamy jeszcze około 4 razy, aż wywar mięsny będzie czysty.
- Dodać sól, gotować 10 minut pod uchyloną pokrywką.
- Obraną marchewkę i seler zetrzeć na tarce. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Ściąć końcówki cebuli.
- Do wywaru mięsnego dodać cebulę, ziemniaki, marchewkę, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie (lubczyk, nać selera), magi i pieprz do smaku.
- Gotować wywar mięsno-warzywny przez 20 minut.
- Pieczarki pokroić w plasterki podsmażyć na oleju.
- Z wywaru wyciągnąć cebulę, por, lubczyk, nać selera.
- Dodać pieczarki, gotować jeszcze 5 minut.
- Do zupy dodać pokrojoną natkę pietruszki i koperek.
- W kubku rozrobić mąkę w małej ilości zimnej wody, połączyć ze śmietaną. Zahartować śmietanę dodając do kubka po łyżce zupy, dopiero wtedy wlać do garnka.
- Całość wymieszać, po minucie wyłączyć palnik.