Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

90min
4porcje
Łatwy

W polskiej kuchni nie może zabraknąć przepisu na zupę pieczarkową. Zupę gotuję na wywarze mięsno-warzywnym. Jej głównym składnikiem są oczywiście lekko podsmażone pieczarki. Zupę zabielam śmietaną oraz podaję z natką pietruszki (i świeżym koperkiem).

SKŁADNIKI – ZUPA PIECZARKOWA

  • około 30 dkg żeberek
  • 1,5 litra wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 marchewka
  • kawałek selera (pietruszka)
  • 1 cebula w łupce
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 40 dkg pieczarek
  • natka pietruszki, (koperek)
  • liście lub kawałek pory
  • świeże liście lubczyku i nać selera
  • liść laurowy -3 listki
  • ziele angielskie – 3 ziarenka
  • magi, pieprz do smaku
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki śmietany słodkiej 18%
  • 2 łyżki oleju

PRZEPIS NA ZUPE PIECZARKOWĄ

  1. Porcję żeberek zalać zimną wodą, gotować na małym ogniu (bez pokrywki). Po około 15 minutach zbierać szumowiny (ścięte białko z mięsa). Czynność powtarzamy jeszcze około 4 razy, aż wywar mięsny będzie czysty.
  2. Dodać sól, gotować 10 minut pod uchyloną pokrywką.
  3. Obraną marchewkę i seler zetrzeć na tarce. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Ściąć końcówki cebuli.
  4. Do wywaru mięsnego dodać cebulę, ziemniaki, marchewkę, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie (lubczyk, nać selera), magi i pieprz do smaku.
  5. Gotować wywar mięsno-warzywny przez 20 minut.
  6. Pieczarki pokroić w plasterki podsmażyć na oleju.
  7. Z wywaru wyciągnąć cebulę, por, lubczyk, nać selera.
  8. Dodać pieczarki, gotować jeszcze 5 minut.
  9. Do zupy dodać pokrojoną natkę pietruszki i koperek.
  10. W kubku rozrobić mąkę w małej ilości zimnej wody, połączyć ze śmietaną. Zahartować śmietanę dodając do kubka po łyżce zupy, dopiero wtedy wlać do garnka.
  11. Całość wymieszać, po minucie wyłączyć palnik.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments