Dziś przepis na szybki obiad – makaron z brokułami w sosie śmietanowo-serowym. Bazą sosu jest ser cheddar o lekko orzechowym smaku. Sos doprawiony tylko gałką muszkatołową, solą i pieprzem, doskonale łączy makaron penne i brokuły. Przepis ten to świetny pomysł na prosty, pyszny posiłek, polecam 🙂
SKŁADNIKI – MAKARON Z BROKUŁAMI W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM
- makaron penne 500g
- 1 średni brokuł
- 100 g sera cheddar
- 200 ml śmietany kwaśnej 18%
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- 20 ml oleju
PRZEPIS NA MAKARON Z BROKUŁAMI W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM
- Ugotować makaron przez około 9 minut, odcedzić (zostawić 2 chochelki wody do sosu.)
- Makaron zlać zimną wodą, odcedzić.
- Brokuł, zalać wodą do wysokości różyczek, dodać 1-łyżeczkę soli, gotować pod przykryciem przez około 15 minut. Odcedzić, odstawić do ostygnięcia, rozdzielić różyczki.
- Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć na oleju na patelni wok. Dodać poszatkowany czosnek, wymieszać.
- Zmniejszyć płomień palnika, dodać śmietanę, wymieszać.
- Dodać wodę z makaronu, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Sos wymieszać ze startym na tarce jarzynowej serem cheddar.
- Dodać makaron i brokuł, wymieszać, odstawić z palnika.