Tort urodzinowy dla nastolatki

Tort urodzinowy dla nastolatki

240min
12porcji
Trudny

Dla mojej kochanej córeczki przygotowałam specjalny tort urodzinowy dla nastolatki. Pomysł na ozdobienie tortu nie jest mój, ale bardzo przypadł mi do gustu. Biszkopt zabarwiłam na różowo tak, żeby wkomponował się do wystroju. Tort dzięki temu wygląda bardzo apetycznie. Niewielka ilość tego barwnika sprawiła, że biszkopt jest bardzo delikatny i puszysty. Biszkopt przełożyłam i otynkowałam kremem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone. Do ozdobienia tortu różyczkami można użyć kremu na bezie szwajcarskiej. Krem ten idealnie nadaje się do szprycowania, ale jest bardzo słodki i tłusty. Zamiast niego do ozdobienia tortu można użyć kremu śmietanowego na tej samej ilości składników podanych w przepisie. W tym artykule zamieściłam szablon do samodzielnego wykonania toppera „nastolatki”.

SKŁADNIKI – TORT URODZINOWY DLA NASTOLATKI

RÓŻOWY BISZKOPT

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • 3-4 szczypty różowego barwnika spożywczego w proszku
  • 0,5 kg truskawek

PONCZ

  • 1/3 szklanki przegotowanej ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20-30 ml spirytusu
  • 1/2 olejku cytrynowego

KREM ŚMIETANOWY
(wystarczy na przełożenie i otynkowanie)

  • 660 ml śmietany słodkiej 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 opakowania śmietan-FIX
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej (na 1/4 szklanki wody)

KREM MAŚLANY NA BEZIE SZWAJCARSKIEJ

  • 6 jajek
  • 400 g masła
  • 300 g cukru drobnego
  • szczypta soli
  • 3 szczypty różowego barwnika spożywczego

TOPPER „NASTOLATKI”

  • plastikowy arkusz o grubości 1-1,5 mm
  • wstążka satynowa szer. 12 mm
  • klej polimerowy
  • plastikowe serduszka do naklejania
  • wstążeczka plastikowa szer. 15 mm

PRZEPIS NA TORT URODZINOWY DLA NASTOLATKI

  1. Przygotować topper „nastolatki”. Wyciąć wzór z plastikowego arkusza. Z satynowej wstążki zrobić sukienkę (niewielką ilością kleju użyć, żeby wstążka się nie przesuwała). Zrobić kokardę, ozdobić ją plastikowym serduszkiem.
  2. Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować margaryną, oprószyć bułką tartą.
  3. Przygotować biszkopt. Białka ubić z cukrem.
  4. Do piany z białek dodawać powoli żółtka, wymieszać.
  5. Ubite jajka wymieszać z barwnikiem.
  6. Do miski przesiać mąkę ziemniaczaną i tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
  7. Dodać białka z żółtkami i delikatnie wymieszać łyżką, dodać ocet, wymieszać.
  8. Wyłożyć do tortownicy.
  9. Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut.
  10. Wyciągnąć do ostygnięcia.
  11. Biszkopt podzielić na trzy części (najpierw ściąć górę), nasączyć delikatnie „ponczem”.
  12. Przygotować krem śmietanowy. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do ostudzenia.
  13. Cukier puder wymieszać ze śmietan-FIX dodać do śmietany, ubijać.
  14. Letnią żelatynę dodać powoli do ubitej śmietany, wymieszać robotem.
  15. Spód torta posmarować cienką warstwą kremu śmietanowego.
  16. Wyłożyć połówki truskawek (wymytych bez szypułek).
  17. Truskawki przykryć 1/4 kremu, ułożyć drugi blat biszkoptu.
  18. Wyłożyć drugą część kremu, ułożyć trzeci blat biszkoptu.
  19. Wierzch i boki tortu przykryć pozostałym kremem.
  20. Odstawić tort do lodówki na minimum 4 godziny.
  21. Przygotować krem maślany na bezie szwajcarskiej (lub krem śmietanowy do ozdobienia tortu). Nad garnkiem z gorącą wodą, ułożyć szklaną misę, tak aby nie dotykała wody.
  22. W misce mieszać białka z cukrem i szczyptą soli tak, aby białka się nie ścięły. Mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści (sprawdzić czy grudki nie będą wyczuwalne między palcami).
  23. Białka przełożyć do metalowej misy, ubijać na wysokich obrotach, aż piana będzie gęsta i lśniąca.
  24. Do piany dodawać po kawałku miękkiego masła i mieszać robotem na wolnych obrotach. Ucierać do momentu całkowitego połączenia składników.
  25. Przygotowany krem do zdobienia tortu wymieszać dokładnie z różowym barwnikiem, odstawić na 15 minut i ponownie wymieszać.
  26. Krem przed szprycowaniem schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
  27. Dół tortu ozdobić plastikową wstążką z naklejonymi serduszkami.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments