Kaczka pieczona w sosie winnym

Kaczka pieczona w sosie winnym


schedule
300min
5-6
Łatwy

Zapraszam na kaczkę pieczoną w sosie winnym według mojego przepisu !!! Żeby mięso kaczki było delikatne i kruche trzeba trochę cierpliwości. Kaczkę należy wcześniej namoczyć w solance przez 24-48 godzin. Do solanki dodaję ziele angielskie, liście laurowe i plasterki imbiru. Oprócz tego mięso pieczemy przez 3 godziny w temperaturze 160°C pod przykryciem, następnie przez 30 minut bez przykrycia w temperaturze 180°C. Żeby skórka była chrupiąca, 10 minut przed końcem pieczenia, kaczkę należy spryskać zimną wodą. Co do sosu … połączyłam kilkanaście składników i aromatycznych przypraw tak by podkreśliły smak wykwintnej pieczeni. Sos jest na bazie czerwonego wina – gronowego półsłodkiego. Bardzo cenię sobie wina mołdawskie, nie czuć w nich kwasu siarki, który mógłby popsuć smak sosu. Kaczkę przed pieczeniem, wypycham cząstkami gruszki lub jabłek, smaruję sosem winnym.

SKŁADNIKI NA KACZKĘ W SOSIE WINNYM

  • kaczka 2,5 kg
  • 2-3 gruszki lub jabłka
  • gałązki świeżego rozmarynu
  • papryka słodka

SOLANKA

  • 6 łyżek soli
  • 4 litry wody
  • 4 ziela angielskie
  • 4 liście laurowe
  • kilka plasterków imbiru

SOS WINNY

  • 1/2 szklanki wina czerwonego – gronowego półsłodkiego (mołdawskie)
  • 1/3 szklanki soku z pomarańczy
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 mała cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z imbiru
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 4 goździki
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki chili

PRZEPIS NA KACZKĘ W SOSIE WINNYM

  1. Przygotować solankę. Wodę zagotować, dodać sól, ziele angielskie, liście laurowe, plasterki imbiru, ostudzić.
  2. Kaczkę zalać solanką na 24-48 godzin, wstawić do lodówki.
  3. Przygotować sos winny. Cebulę zetrzeć na papkę, podsmażyć na oliwie. Dodać ocet balsamiczny, cukier, sól.
  4. Po chwili dodać powidła, goździki, paprykę słodką i chili, zamieszać.
  5. Połączyć z winem, sokiem z pomarańczy oraz sosem sojowym. Gotować 10 minut.
  6. Na koniec dodać wyciśnięty czosnek oraz sok z imbiru, odstawić do ostudzenia.
  7. Solankę zlać, kaczkę osuszyć ręcznikiem papierowym.
  8. Wypchać kaczkę cząstkami owoców i gałązkami rozmarynu.
  9. Nasmarować sosem winnym, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  10. Kaczkę piec pod przykryciem przez 3 godziny w temperaturze 160°C.
  11. Po pierwszej godzinie zlać nadmiar wody z tłuszczem, posmarować kaczkę sosem winnym. Czynność powtórzyć po drugiej godzinie.
  12. Po trzeciej godzinie pieczenia ponownie posmarować kaczkę sosem, posypać papryką słodką, piec bez przykrywania w temperaturze 180°C.
  13. Żeby skórka była chrupiąca, po 20 minutach kaczkę spryskać zimną wodą, piec jeszcze przez 10 minut.
  14. Kaczkę podawać z czerwoną kapustą i cząstkami pomarańczy.
Podziel się

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o