Zapraszam na kaczkę pieczoną w sosie winnym według mojego przepisu !!! Żeby mięso kaczki było delikatne i kruche trzeba trochę cierpliwości. Kaczkę należy wcześniej namoczyć w solance przez 24-48 godzin. Do solanki dodaję ziele angielskie, liście laurowe i plasterki imbiru. Oprócz tego mięso pieczemy przez 3 godziny w temperaturze 160°C pod przykryciem, następnie przez 30 minut bez przykrycia w temperaturze 180°C. Żeby skórka była chrupiąca, 10 minut przed końcem pieczenia, kaczkę należy spryskać zimną wodą. Co do sosu … połączyłam kilkanaście składników i aromatycznych przypraw tak by podkreśliły smak wykwintnej pieczeni. Sos jest na bazie czerwonego wina – gronowego półsłodkiego. Bardzo cenię sobie wina mołdawskie, nie czuć w nich kwasu siarki, który mógłby popsuć smak sosu. Kaczkę przed pieczeniem, wypycham cząstkami gruszki lub jabłek, smaruję sosem winnym.
SKŁADNIKI – KACZKA W SOSIE WINNYM
- kaczka 2,5 kg
- 2-3 gruszki lub jabłka
- gałązki świeżego rozmarynu
- papryka słodka
SOLANKA
- 4 litry wody
- 6 łyżek soli
- 4 ziela angielskie
- 4 liście laurowe
- kilka plasterków imbiru
SOS WINNY
- 1/2 szklanki wina czerwonego – gronowego półsłodkiego (mołdawskie)
- 1/3 szklanki soku z pomarańczy
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 1 mała cebula czerwona
- 1 łyżka soku z imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka cukru
- 1 szczypta soli
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 4 goździki
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki chili
PRZEPIS NA KACZKĘ W SOSIE WINNYM
PRZYGOTOWANIE SOLANKI
- Wodę zagotować, dodać sól, ziele angielskie, liście laurowe, plasterki imbiru, ostudzić.
- Kaczkę zalać solanką na 24-48 godzin, wstawić do lodówki.
PRZYGOTOWANIE SOSU WINNEGO
- Cebulę zetrzeć na papkę, podsmażyć na oliwie. Dodać ocet balsamiczny, cukier, sól.
- Po chwili dodać powidła, goździki, paprykę słodką i chili, zamieszać.
- Połączyć z winem, sokiem z pomarańczy oraz sosem sojowym. Gotować 10 minut.
- Na koniec dodać wyciśnięty czosnek oraz sok z imbiru, odstawić do ostudzenia.
- Solankę zlać, kaczkę osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Wypchać kaczkę cząstkami owoców i gałązkami rozmarynu.
- Nasmarować sosem winnym, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Kaczkę piec pod przykryciem przez 3 godziny w temperaturze 160°C.
- Po pierwszej godzinie zlać nadmiar wody z tłuszczem, posmarować kaczkę sosem winnym. Czynność powtórzyć po drugiej godzinie.
- Po trzeciej godzinie pieczenia ponownie posmarować kaczkę sosem, posypać papryką słodką, piec bez przykrywania w temperaturze 180°C.
- Żeby skórka była chrupiąca, po 20 minutach kaczkę spryskać zimną wodą, piec jeszcze przez 10 minut.
- Kaczkę podawać z czerwoną kapustą i cząstkami pomarańczy.