Eklerki z bitą śmietaną i mascarpone

Eklerki z bitą śmietaną i mascarpone 1


schedule
90min
12
Łatwy

Dzisiaj kolejna propozycja na deser z  ciastem parzonym, pyszne eklery z kremem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone. Domowa wersja jest równie apetyczna jak ciastka, które znamy z piekarni. Eklerki są łatwe w przygotowaniu, lubią je wszyscy i chyba tylko kalorie ograniczają ich spożycie 🙂

SKŁADNIKI NA EKLERKI Z BITĄ ŚMIETANĄ I MASCARPONE

CIASTO PARZONE

  • 3/4 szklanki wody
  • 100 g masła
  • 1 szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 3 duże jaja

KREM ŚMIETANOWY

  • 500 ml śmietany słodkiej 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan-FIX

DODATKOWO

  • 100 g polewy czekoladowej mlecznej lub deserowej

PRZEPIS NA EKLERKI Z BITĄ ŚMIETANĄ I MASCARPONE

  1. Przygotować ciasto parzone. Do przegotowanej, gorącej wody dodać sól, masło-podgrzewać do rozpuszczenia (na wolnym ogniu).
  2. Wsypać mąkę i mieszać łyżką energetycznie, tak aby ciasto nie przywierało do dna. Kiedy ciasto będzie gładkie i lśniące, odstawić na 20 minut.
  3. Do lekko ciepłego ciasta dodać jajka, zmiksować robotem, na koniec wymieszać łyżką.
  4. Na dużej blaszce wyłożyć papier do pieczenia, narysować ołówkiem prostokąty o wymiarach 3/12 cm w odstępach 3 cm – ciasto zwiększy swoją objętość podczas pieczenia. Papier odwrócić, żeby ślad ołówka nie odbił się na cieście.
  5. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, wyciskać eklery według wzoru.
  6. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C, eklery piec przez 30 minut. Odstawić do ostygnięcia.
  7. Ciepłą jeszcze polewę wylewać cienkimi strużkami na wierzch eklerów.
  8. Przygotować krem śmietanowy.  Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do ostygnięcia.
  9. Schłodzoną śmietanę ubić krótko mikserem. Śmietan-Fix wymieszać z cukrem pudrem, wsypać do śmietany. Ubijać na sztywno przez około 5 minut.
  10. Ubitą śmietanę wymieszać delikatnie z letnią żelatyną. Dodać serek mascarpone.
  11. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, wypełnić rozcięte wzdłuż eklery.
Podziel się

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
iza Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
iza
Gość

ale pysznosci