Dzisiaj kolejna propozycja na deser z ciastem parzonym, pyszne eklery z kremem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone. Domowa wersja jest równie apetyczna jak ciastka, które znamy z piekarni. Eklerki są łatwe w przygotowaniu, lubią je wszyscy i chyba tylko kalorie ograniczają ich spożycie 🙂
SKŁADNIKI – EKLERKI Z BITĄ ŚMIETANĄ I MASCARPONE
CIASTO PARZONE
- 3/4 szklanki wody
- 100 g masła
- 1 szczypta soli
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 3 duże jaja
KREM ŚMIETANOWY
- 500 ml śmietany słodkiej 30 %
- 250 g serka mascarpone
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania śmietan-FIX
DODATKOWO
- 100 g polewy czekoladowej mlecznej lub deserowej
PRZEPIS NA EKLERKI Z BITĄ ŚMIETANĄ I MASCARPONE
PRZYGOTOWANIE CIASTA PARZONEGO
- Do przegotowanej, gorącej wody dodać sól, masło-podgrzewać do rozpuszczenia (na wolnym ogniu).
- Wsypać mąkę i mieszać łyżką energetycznie, tak aby ciasto nie przywierało do dna. Kiedy ciasto będzie gładkie i lśniące, odstawić na 20 minut.
- Do lekko ciepłego ciasta dodać jajka, zmiksować robotem, na koniec wymieszać łyżką.
- Na dużej blaszce wyłożyć papier do pieczenia, narysować ołówkiem prostokąty o wymiarach 3/12 cm w odstępach 3 cm – ciasto zwiększy swoją objętość podczas pieczenia. Papier odwrócić, żeby ślad ołówka nie odbił się na cieście.
- Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, wyciskać eklery według wzoru.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C, eklery piec przez 30 minut. Odstawić do ostygnięcia.
- Ciepłą jeszcze polewę wylewać cienkimi strużkami na wierzch eklerów.
PRZYGOTOWANIE KREMU ŚMIETANOWEGO
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do ostygnięcia.
- Schłodzoną śmietanę ubić krótko mikserem. Śmietan-Fix wymieszać z cukrem pudrem, wsypać do śmietany. Ubijać na sztywno przez około 5 minut.
- Ubitą śmietanę wymieszać delikatnie z letnią żelatyną. Dodać serek mascarpone.
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, wypełnić rozcięte wzdłuż eklery.
ale pysznosci
Bardzo pyszne!