Ciasto kruche z malinami

Ciasto kruche z malinami

90min
20porcji
Łatwy

Trudno oprzeć się letniemu szaleństwu, dlatego dziś zrobiłam ciasto kruche z malinami i bezą. Podobne ciasto robiła moja mama. W mojej wersji tego wypieku maliny ułożyłam na piance z białek, która utrzymuje nadmiar soku z owoców. Maliny są słodkie, aromatyczne i bardzo zdrowe, do tego beza malinowa, pyszny „malinowy song”! Składniki wystarczają na blaszkę o wymiarach 32/21 cm. Tym razem rozłożyłam je na dwie tortownice o średnicy 20-24 cm.

SKŁADNIKI – CIASTO KRUCHE Z MALINAMI

KRUCHE CIASTO

  • 4 żółtka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 łyżka smalcu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

PIANKA

  • 3 białka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300-400 g malin

BEZA

  • 4 białka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka octu
  • 1 kisiel malinowy (bez cukru)

KRUSZONKA

  • 3 żółtka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki cukru pudru

PRZEPIS NA CIASTO KRUCHE Z MALINAMI

PRZYGOTOWANIE CIASTA KRUCHEGO

  1. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, owinąć w folię, schłodzić w lodówce.
  2. Ciasto wykładamy na spód wysmarowanych margaryną tortownic lub blaszki.

PRZYGOTOWANIE PIANKI

  1. Białka ubić z cukrem, mieszać dodając stopniowo ocet, olej oraz mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Około 3/4 pianki wyłożyć na kruche ciasto, następnie ułożyć maliny.
  3. Owoce przykryć pozostałą pianką, wyrównać.

PRZYGOTOWANIE BEZY

  1. Białka ubić z cukrem, wsypać kisiel, na koniec dodać ocet, wymieszać, wyłożyć na wierzch.

PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI

  1. Masło roztopić, ostudzone wymieszać robotem kuchennym z mąką, cukrem pudrem i żółtkami, aż powstaną grudki. Posypać wierzch bezy.
  1. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments