Trudno oprzeć się letniemu szaleństwu, dlatego dziś zrobiłam ciasto kruche z malinami i bezą. Podobne ciasto robiła moja mama. W mojej wersji tego wypieku maliny ułożyłam na piance z białek, która utrzymuje nadmiar soku z owoców. Maliny są słodkie, aromatyczne i bardzo zdrowe, do tego beza malinowa, pyszny „malinowy song”! Składniki wystarczają na blaszkę o wymiarach 32/21 cm. Tym razem rozłożyłam je na dwie tortownice o średnicy 20-24 cm.
SKŁADNIKI – CIASTO KRUCHE Z MALINAMI
KRUCHE CIASTO
- 4 żółtka
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 kostki margaryny
- 1 łyżka smalcu
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
PIANKA
- 3 białka
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300-400 g malin
BEZA
- 4 białka
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżka octu
- 1 kisiel malinowy (bez cukru)
KRUSZONKA
- 3 żółtka
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/4 kostki masła
- 2 łyżki cukru pudru
PRZEPIS NA CIASTO KRUCHE Z MALINAMI
PRZYGOTOWANIE CIASTA KRUCHEGO
- Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, owinąć w folię, schłodzić w lodówce.
- Ciasto wykładamy na spód wysmarowanych margaryną tortownic lub blaszki.
PRZYGOTOWANIE PIANKI
- Białka ubić z cukrem, mieszać dodając stopniowo ocet, olej oraz mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Około 3/4 pianki wyłożyć na kruche ciasto, następnie ułożyć maliny.
- Owoce przykryć pozostałą pianką, wyrównać.
PRZYGOTOWANIE BEZY
- Białka ubić z cukrem, wsypać kisiel, na koniec dodać ocet, wymieszać, wyłożyć na wierzch.
PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI
- Masło roztopić, ostudzone wymieszać robotem kuchennym z mąką, cukrem pudrem i żółtkami, aż powstaną grudki. Posypać wierzch bezy.
- Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.