Tort urodzinowy dla chłopaka-faceta "na luzie"

Tort urodzinowy dla chłopaka-faceta „na luzie”

240min
12porcji
Trudny

Dla osób, które tak jak ja lubią zabawę w cukiernika, przygotowałam przepis na domowy tort urodzinowy dla chłopaka-faceta „na luzie”. Tort z okazji okrągłych urodzin mojego dorosłego już syna. Biszkopt zabarwiłam błękitnym barwnikiem, przełożyłam warstwą borówek amerykańskich oraz kremem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone. Do równomiernego otynkowania niezbędna będzie patera obrotowa. Przed samym podaniem tort ozdobiłam przygotowanymi wcześniej bezami. W tym artykule zamieściłam szablon do samodzielnego wykonania toppera „Luzaka” oraz napisów.

SKŁADNIKI – TORT URODZINOWY DLA CHŁOPAKA – FACETA „NA LUZIE”

BŁĘKITNY BISZKOPT

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • 5-6 szczypt błękitnego barwnika spożywczego w proszku

PONCZ

  • 1/3 szklanki przegotowanej ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20-30 ml spirytusu
  • 1/2 olejku cytrynowego

KREM ŚMIETANOWY
(wystarczy na przełożenie i otynkowanie)

  • 1 litr śmietany słodkiej 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 opakowania śmietan-FIX
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej (na 1/4 szklanki wody)

DODATKOWO

  • 200 g borówek amerykańskich
  • małe bezy o średnicy 2-4 cm
  • świeczki urodzinowe

TOPPER „LUZAKA”

  • plastikowy arkusz o grubości 1-1,5 mm

PRZEPIS NA TORT URODZINOWY DLA CHŁOPAKA – FACETA „NA LUZIE”

PRZYGOTOWANIE TOPPERA

  1. Przygotować topper „luzaka” oraz napisy. Wyciąć wzory z plastikowego arkusza.

PRZYGOTOWANIE BEZÓW

  1. Przygotować małe bezy o średnicy 2-4 cm.
  1. Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować margaryną, oprószyć bułką tartą.

PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU

  1. Białka ubić z cukrem.
  2. Do piany z białek dodawać powoli żółtka, wymieszać.
  3. Ubite jajka wymieszać z barwnikiem.
  4. Do miski przesiać mąkę ziemniaczaną i tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
  5. Dodać białka z żółtkami i delikatnie wymieszać łyżką, dodać ocet, wymieszać.
  6. Wyłożyć do tortownicy.
  7. Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut.
  8. Wyciągnąć do ostygnięcia.
  9. Biszkopt podzielić na cztery części (najpierw ściąć górę), nasączyć delikatnie „ponczem”.

PRZYGOTOWANIE KREMU ŚMIETANOWEGO

  1. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do ostudzenia.
  2. Cukier puder wymieszać ze śmietan-FIX dodać do śmietany, ubijać.
  3. Letnią żelatynę dodać powoli do ubitej śmietany, wymieszać robotem.
  4. Na koniec dodawać po łyżce serek mascarpone, wymieszać robotem.
  5. Spód torta posmarować cienką warstwą kremu śmietanowego.
  6. Wyłożyć borówki.
  1. Owoce przykryć 1/5 kremu, ułożyć drugi blat biszkoptu.
  2. Wyłożyć kolejne blaty biszkoptu, przykrywając je kremem.
  3. Wierzch i boki tortu przykryć pozostałym kremem, najlepiej na obrotowej paterze. Część kremu na bok tortu wymieszać z błękitnym barwnikiem.
  4. Odstawić tort do lodówki na 12 godzin.
  5. Przed podaniem tort ozdobić bezami. Wcześniej umieścić topper, napisy i świeczki.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments