Tort urodzinowy dla chłopaka-faceta "na luzie"

Tort urodzinowy dla chłopaka-faceta „na luzie”


schedule
240min
12
Trudny

Dla osób, które tak jak ja lubią zabawę w cukiernika, przygotowałam przepis na domowy tort urodzinowy dla chłopaka-faceta „na luzie”. Tort z okazji okrągłych urodzin mojego dorosłego już syna. Biszkopt zabarwiłam błękitnym barwnikiem, przełożyłam warstwą borówek amerykańskich oraz kremem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone. Do równomiernego otynkowania niezbędna będzie patera obrotowa. Przed samym podaniem tort ozdobiłam przygotowanymi wcześniej bezami. W tym artykule zamieściłam szablon do samodzielnego wykonania toppera „Luzaka” oraz napisów.

SKŁADNIKI NA TORT URODZINOWY DLA CHŁOPAKA – FACETA „NA LUZIE”

SKŁADNIKI NA BŁĘKITNY BISZKOPT

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • 5-6 szczypt błękitnego barwnika spożywczego w proszku

SKŁADNIKI NA „PONCZ”

  • 1/3 szklanki przegotowanej ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20-30 ml spirytusu
  • 1/2 olejku cytrynowego

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY

(wystarczy na przełożenie i otynkowanie)

  • 1 litr śmietany słodkiej 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 opakowania śmietan-FIX
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej (na 1/4 szklanki wody)

DODATKOWO

  • 200 g borówek amerykańskich
  • małe bezy o średnicy 2-4 cm
  • świeczki urodzinowe

Topper „LUZAKA”

  • plastikowy arkusz o grubości 1-1,5 mm

PRZEPIS NA TORT URODZINOWY DLA CHŁOPAKA – FACETA „NA LUZIE”

  1. Przygotować topper „luzaka” oraz napisy. Wyciąć wzory z plastikowego arkusza.
  2. Przygotować małe bezy o średnicy 2-4 cm.
  3. Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować margaryną, oprószyć bułką tartą.
  4. Przygotować biszkopt. Białka ubić z cukrem.
  5. Do piany z białek dodawać powoli żółtka, wymieszać.
  6. Ubite jajka wymieszać z barwnikiem.
  7. Do miski przesiać mąkę ziemniaczaną i tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
  8. Dodać białka z żółtkami i delikatnie wymieszać łyżką, dodać ocet, wymieszać.
  9. Wyłożyć do tortownicy.
  10. Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut.
  11. Wyciągnąć do ostygnięcia.
  12. Biszkopt podzielić na cztery części (najpierw ściąć górę), nasączyć delikatnie „ponczem”.
  13. Przygotować krem śmietanowy. Cukier puder wymieszać ze śmietan-FIX dodać do śmietany, ubijać.
  14. Spód torta posmarować cienką warstwą kremu śmietanowego.
  15. Wyłożyć borówki.
  16. Owoce przykryć 1/5 kremu, ułożyć drugi blat biszkoptu.
  17. Wyłożyć kolejne blaty biszkoptu, przykrywając je kremem.
  18. Wierzch i boki tortu przykryć pozostałym kremem, najlepiej na obrotowej paterze. Część kremu na bok tortu wymieszać z błękitnym barwnikiem.
  19. Odstawić tort do lodówki na 12 godzin.
  20. Przed podaniem tort ozdobić bezami. Wcześniej umieścić topper, napisy i świeczki.
Podziel się

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o