Dla osób, które tak jak ja lubią zabawę w cukiernika, przygotowałam przepis na domowy tort urodzinowy dla chłopaka-faceta „na luzie”. Tort z okazji okrągłych urodzin mojego dorosłego już syna. Biszkopt zabarwiłam błękitnym barwnikiem, przełożyłam warstwą borówek amerykańskich oraz kremem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone. Do równomiernego otynkowania niezbędna będzie patera obrotowa. Przed samym podaniem tort ozdobiłam przygotowanymi wcześniej bezami. W tym artykule zamieściłam szablon do samodzielnego wykonania toppera „Luzaka” oraz napisów.
SKŁADNIKI – TORT URODZINOWY DLA CHŁOPAKA – FACETA „NA LUZIE”
BŁĘKITNY BISZKOPT
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 5-6 szczypt błękitnego barwnika spożywczego w proszku
PONCZ
- 1/3 szklanki przegotowanej ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 20-30 ml spirytusu
- 1/2 olejku cytrynowego
KREM ŚMIETANOWY
(wystarczy na przełożenie i otynkowanie)
- 1 litr śmietany słodkiej 30%
- 500 g serka mascarpone
- 3 opakowania śmietan-FIX
- 6 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny spożywczej (na 1/4 szklanki wody)
DODATKOWO
- 200 g borówek amerykańskich
- małe bezy o średnicy 2-4 cm
- świeczki urodzinowe
TOPPER „LUZAKA”
- plastikowy arkusz o grubości 1-1,5 mm
PRZEPIS NA TORT URODZINOWY DLA CHŁOPAKA – FACETA „NA LUZIE”
PRZYGOTOWANIE TOPPERA
- Przygotować topper „luzaka” oraz napisy. Wyciąć wzory z plastikowego arkusza.
PRZYGOTOWANIE BEZÓW
- Przygotować małe bezy o średnicy 2-4 cm.
- Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować margaryną, oprószyć bułką tartą.
PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU
- Białka ubić z cukrem.
- Do piany z białek dodawać powoli żółtka, wymieszać.
- Ubite jajka wymieszać z barwnikiem.
- Do miski przesiać mąkę ziemniaczaną i tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
- Dodać białka z żółtkami i delikatnie wymieszać łyżką, dodać ocet, wymieszać.
- Wyłożyć do tortownicy.
- Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut.
- Wyciągnąć do ostygnięcia.
- Biszkopt podzielić na cztery części (najpierw ściąć górę), nasączyć delikatnie „ponczem”.
PRZYGOTOWANIE KREMU ŚMIETANOWEGO
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do ostudzenia.
- Cukier puder wymieszać ze śmietan-FIX dodać do śmietany, ubijać.
- Letnią żelatynę dodać powoli do ubitej śmietany, wymieszać robotem.
- Na koniec dodawać po łyżce serek mascarpone, wymieszać robotem.
- Spód torta posmarować cienką warstwą kremu śmietanowego.
- Wyłożyć borówki.
- Owoce przykryć 1/5 kremu, ułożyć drugi blat biszkoptu.
- Wyłożyć kolejne blaty biszkoptu, przykrywając je kremem.
- Wierzch i boki tortu przykryć pozostałym kremem, najlepiej na obrotowej paterze. Część kremu na bok tortu wymieszać z błękitnym barwnikiem.
- Odstawić tort do lodówki na 12 godzin.
- Przed podaniem tort ozdobić bezami. Wcześniej umieścić topper, napisy i świeczki.