Tort urodzinowy dla chłopaka-faceta "na luzie"

Tort urodzinowy dla chłopaka-faceta „na luzie”

240min
12porcji
Trudny

Dla osób, które tak jak ja lubią zabawę w cukiernika, przygotowałam przepis na domowy tort urodzinowy dla chłopaka-faceta „na luzie”. Tort z okazji okrągłych urodzin mojego dorosłego już syna. Biszkopt zabarwiłam błękitnym barwnikiem, przełożyłam warstwą borówek amerykańskich oraz kremem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone. Do równomiernego otynkowania niezbędna będzie patera obrotowa. Przed samym podaniem tort ozdobiłam przygotowanymi wcześniej bezami. W tym artykule zamieściłam szablon do samodzielnego wykonania toppera „Luzaka” oraz napisów.

SKŁADNIKI – TORT URODZINOWY DLA CHŁOPAKA – FACETA „NA LUZIE”

BŁĘKITNY BISZKOPT

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • 5-6 szczypt błękitnego barwnika spożywczego w proszku

PONCZ

  • 1/3 szklanki przegotowanej ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20-30 ml spirytusu
  • 1/2 olejku cytrynowego

KREM ŚMIETANOWY
(wystarczy na przełożenie i otynkowanie)

  • 1 litr śmietany słodkiej 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 opakowania śmietan-FIX
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej (na 1/4 szklanki wody)

DODATKOWO

  • 200 g borówek amerykańskich
  • małe bezy o średnicy 2-4 cm
  • świeczki urodzinowe

TOPPER „LUZAKA”

  • plastikowy arkusz o grubości 1-1,5 mm

PRZEPIS NA TORT URODZINOWY DLA CHŁOPAKA – FACETA „NA LUZIE”

PRZYGOTOWANIE TOPPERA

  1. Przygotować topper „luzaka” oraz napisy. Wyciąć wzory z plastikowego arkusza.

PRZYGOTOWANIE BEZÓW

  1. Przygotować małe bezy o średnicy 2-4 cm.
  1. Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować margaryną, oprószyć bułką tartą.

PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU

  1. Białka ubić z cukrem.
  2. Do piany z białek dodawać powoli żółtka, wymieszać.
  3. Ubite jajka wymieszać z barwnikiem.
  4. Do miski przesiać mąkę ziemniaczaną i tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
  5. Dodać białka z żółtkami i delikatnie wymieszać łyżką, dodać ocet, wymieszać.
  6. Wyłożyć do tortownicy.
  7. Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut.
  8. Wyciągnąć do ostygnięcia.
  9. Biszkopt podzielić na cztery części (najpierw ściąć górę), nasączyć delikatnie „ponczem”.

PRZYGOTOWANIE KREMU ŚMIETANOWEGO

  1. Cukier puder wymieszać ze śmietan-FIX dodać do śmietany, ubijać.
  2. Spód torta posmarować cienką warstwą kremu śmietanowego.
  3. Wyłożyć borówki.
  1. Owoce przykryć 1/5 kremu, ułożyć drugi blat biszkoptu.
  2. Wyłożyć kolejne blaty biszkoptu, przykrywając je kremem.
  3. Wierzch i boki tortu przykryć pozostałym kremem, najlepiej na obrotowej paterze. Część kremu na bok tortu wymieszać z błękitnym barwnikiem.
  4. Odstawić tort do lodówki na 12 godzin.
  5. Przed podaniem tort ozdobić bezami. Wcześniej umieścić topper, napisy i świeczki.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments