Szukając pomysłu na sałatkę połączyłam kilka ulubionych składników w jedno, tworząc przepis na sałatkę TORTILLA MEXICANA. Tak znowu impreza ! … miło jest czasem zaskoczyć gości 🙂 Znowu jest pięknie i kolorowo nie tylko za oknem, ale również na naszym stole. Tortilla – chipsy z dipem pomidorowym na rukoli, do tego mini nagets’y z kurczaka, sezam, ogórek i mega ostre papryczki jalapeno! Sałatka po meksykańsku!
SKŁADNIKI – SAŁATKA TORTILLA MEKSYKAŃSKA
- 180 g tortilla chips (smak FAJITA)
- 350 g SALSY – mexicana dip pomidorowy
- 2 małe filety z kurczaka
- 100 g sałaty rukola
- krążki konserwowej papryki jalapeno
- 1 ogórek szklarniowy
- 2/3 szklanki mielonych płatków kukurydzianych (Korn Flakes)
- 3 łyżki sezamu łuskanego
- 1 jajko
- przyprawy: sól, curry, papryka słodka
- olej do smażenia
- 1-2 łyżki uprażonego sezamu
PRZEPIS NA SAŁATKĘ TORTILLA MEXICANA
- Filety z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z solą, curry i papryką słodką.
- Roztrzepać jajko, wymieszać z filetami.
- Zmielone płatki kukurydziane wymieszać z sezamem na panierkę.
- Każdy kawałek mięsa obtoczyć w panierce, smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
- Usmażone filety ułożyć na ręczniku papierowym.
- Rukolę wymyć, odcedzić w durszlaku, ułożyć na półmisku lub płaskim talerzu.
- Na każdą tortillę nabrać salsę i ułożyć je na sałacie.
- Rozłożyć mięso, plasterki ogórka oraz kilka krążków jalapeno.
- Całość można dodatkowo posypać prażonym sezamem.