Sałatka tortilla meksykańska (mexicana)

Sałatka tortilla meksykańska (mexicana)

50min
10porcji
Łatwy

Szukając pomysłu na sałatkę połączyłam kilka ulubionych składników w jedno, tworząc przepis na sałatkę TORTILLA MEXICANA. Tak znowu impreza ! … miło jest czasem zaskoczyć gości 🙂 Znowu jest pięknie i kolorowo nie tylko za oknem, ale również na naszym stole. Tortilla – chipsy z dipem pomidorowym na rukoli, do tego mini nagets’y z kurczaka, sezam, ogórek i mega ostre papryczki jalapeno! Sałatka po meksykańsku!

SKŁADNIKI – SAŁATKA TORTILLA MEKSYKAŃSKA

  • 180 g tortilla chips (smak FAJITA)
  • 350 g SALSY – mexicana dip pomidorowy
  • 2 małe filety z kurczaka
  • 100 g sałaty rukola
  • krążki konserwowej papryki jalapeno
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 2/3 szklanki mielonych płatków kukurydzianych (Korn Flakes)
  • 3 łyżki sezamu łuskanego
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, curry, papryka słodka
  • olej do smażenia
  • 1-2 łyżki uprażonego sezamu

PRZEPIS NA SAŁATKĘ TORTILLA MEXICANA

  1. Filety z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z solą, curry i papryką słodką.
  2. Roztrzepać jajko, wymieszać z filetami.
  3. Zmielone płatki kukurydziane wymieszać z sezamem na panierkę.
  4. Każdy kawałek mięsa obtoczyć w panierce, smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
  5. Usmażone filety ułożyć na ręczniku papierowym.
  6. Rukolę wymyć, odcedzić w durszlaku, ułożyć na półmisku lub płaskim talerzu.
  7. Na każdą tortillę nabrać salsę i ułożyć je na sałacie.
  8. Rozłożyć mięso, plasterki ogórka oraz kilka krążków jalapeno.
  9. Całość można dodatkowo posypać prażonym sezamem.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments