Dziś w naszym domu na deser króluje sernik na zimno z owocami. Maliny, truskawki, jagody czy jeżyny nadają pięknej barwy i są idealną ozdobą. Smak owoców podkręcony oczywiście galaretkami, które jednocześnie nadają odpowiedniej konsystencji. Do sera twarogowego dodaję kremowy serek mascarpone i bitą śmietanę, która nadaje lekkości masie serowej. Na spód sernika tym razem wyłożyłam zmielone herbatniki maślano-kakaowe wymieszane z masłem. Podane składniki wystarczają na tortownicę o średnicy 20 cm.
SKŁADNIKI – SERNIK NA ZIMNO Z OWOCAMI
- 1 kg mielonego twarogu sernikowego
- 330 ml śmietany słodkiej 30 %
- 2 opakowania śmietan-FIX
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 200 g herbatników maślano-kakaowych
- 2/3 kostki masła
- 200 g jagód lub jeżyn
- 200 g malin lub truskawek
- 1 galaretkę owocową niebieską
- 1 galaretkę malinową lub truskawkową
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 4 łyżki cukru
- owoce do ozdobienia sernika
PRZEPIS – SERNIK NA ZIMNO Z OWOCAMI
- Tortownicę wysmarować masłem.
- Herbatniki zmielić.
- Masło rozpuścić, wymieszać z herbatnikami, wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać.
- W małym rondelku podsmażyć jagody (lub jeżyny) z dodatkiem 2-łyżek cukru przez 5 minut, odstawić.
- W osobnym rondelku podsmażyć maliny lub truskawki z dodatkiem 2-łyżek cukru przez 5 minut, odstawić.
- Niebieską galaretkę owocową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, wymieszać z jagodami (jeżynami).
- Galaretkę malinową lub truskawkową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, wymieszać z malinami (truskawkami).
- W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, odstawić.
- Śmietan-FIX-y wymieszać z cukrem pudrem.
- Śmietanę chwilę ubić, zmniejszyć obroty, wsypać cukier puder wymieszany ze śmietan-FIX-ami. Ubijać na wysokich obrotach przez 3 minuty.
- Ser wymieszać z serkiem mascarpone i ubitą śmietaną.
- Masę serową podzielić na trzy części. Do pierwszej dodajemy lekko tężejące w galaretce jagody (jeżyny). Do drugiej części tężejące w galaretce maliny (truskawki), a do trzeciej części dodać letnią żelatynę.
- Na spód z herbatników wyłożyć masę serową z malinami, następnie białą masę a na nią masę z jagodami.
- Sernik odstawić na noc do stężenia, ozdobić owocami.