Jak przygotować profiterole – mega apetyczne ptysie nadziewane kremem budyniowym z advokatem ?
Mam nadzieję, że sam widok skusił miłośników domowych wypieków, bo chętnie podzielę się przepisem na ciasto parzone i pyszny krem z likierem jajecznym. Efekt wart zachodu, bo ptysie znikają w oka mgnieniu.
SKŁADNIKI – PTYSIE Z KREMEM BUDYNIOWYM I ADVOKATEM
CIASTO PARZONE
- 3/4 szklanki wody
- 100 g masła
- 1 szczypta soli
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 3 duże jaja
KREM BUDYNIOWY
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 kostki masła
- 1/2 szklanki likieru jajecznego – adwokat (ajerkoniak)
DODATKOWO
- 100 g polewy czekoladowej mlecznej lub deserowej
PRZEPIS NA PTYSIE Z KREMEM BUDYNIOWYM I ADVOKATEM
- Przygotować ciasto parzone. Do przegotowanej, gorącej wody dodać sól, masło-podgrzewać do rozpuszczenia (na wolnym ogniu).
- Wsypać mąkę i mieszać łyżką energetycznie, tak aby ciasto nie przywierało do dna. Kiedy ciasto będzie gładkie i lśniące, odstawić na 20 minut.
- Do lekko ciepłego ciasta dodać jajka, zmiksować robotem, na koniec wymieszać łyżką.
- Na dużej blaszce wyłożyć papier do pieczenia, narysować ołówkiem okręgi o średnicy 4 cm w odstępach (5×5). Ciasto zwiększy swoją objętość podczas pieczenia. Papier odwrócić, żeby ślad ołówka nie odbił się na cieście.
- Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, wyciskać według wzoru.

- Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C, ptysie piec przez 30 minut. Odstawić do ostygnięcia.
- Przygotować krem budyniowy. Odlać 1-szklankę mleka, wymieszać z budyniem i mąką. Resztę mleka zagotować, wymieszać z cukrem.
- Do gotującego mleka wlać budyń, mieszać aż zgęstnieje (zmiksować robotem), odstawić do ostudzenia.
- Miękkie masło ucierać, dodając po łyżce budyniu.
- Na koniec krem zmiksować na wolnych obrotach robotem dodając stopniowo adwokat.
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z podłużną tylką, przebić ptysie i wypełnić kremem.
- Ciepłą polewę czekoladową wylewać cienkimi strużkami na wierzch ptysi.
- Gotowe profiterole wstawić na kilka godzin do lodówki.
Dlaczego krem budyniowy po dodaniu adwokata zważył się
Masło w kremie budyniowym może się zważyć, gdy :
– masło jest zbyt ciepłe, najlepiej ucierać je po około 20 minutach od wyciągnięcia z lodówki,
– budyń nie jest wystarczająco schłodzony,
– zbyt szybko dodajemy kolejną porcję budyniu do masła,
– gdy zbyt szybko ucieramy krem,
– adwokat najlepiej dodawać cienkim strumieniem stopniowo, mieszając na wolnych obrotach robotem.