Ptysie nadziewane kremem budyniowym z advokatem

Ptysie z kremem budyniowym i advokatem -profiterole

90min
25porcji
Średni

Jak przygotować profiterole – mega apetyczne ptysie nadziewane kremem budyniowym z advokatem ?
Mam nadzieję, że sam widok skusił miłośników domowych wypieków, bo chętnie podzielę się przepisem na ciasto parzone i pyszny krem z likierem jajecznym. Efekt wart zachodu, bo ptysie znikają w oka mgnieniu.

SKŁADNIKI NA PTYSIE Z KREMEM BUDYNIOWYM I ADVOKATEM

CIASTO PARZONE

  • 3/4 szklanki wody
  • 100 g masła
  • 1 szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 3 duże jaja

KREM BUDYNIOWY

  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 kostki masła
  • 1/2 szklanki likieru jajecznego – adwokat (ajerkoniak)

DODATKOWO

  • 100 g polewy czekoladowej mlecznej lub deserowej

PRZEPIS NA PTYSIE Z KREMEM BUDYNIOWYM I ADVOKATEM

  1. Przygotować ciasto parzone. Do przegotowanej, gorącej wody dodać sól, masło-podgrzewać do rozpuszczenia (na wolnym ogniu).
  2. Wsypać mąkę i mieszać łyżką energetycznie, tak aby ciasto nie przywierało do dna. Kiedy ciasto będzie gładkie i lśniące, odstawić na 20 minut.
  3. Do lekko ciepłego ciasta dodać jajka, zmiksować robotem, na koniec wymieszać łyżką.
  4. Na dużej blaszce wyłożyć papier do pieczenia, narysować ołówkiem okręgi o średnicy 4 cm w odstępach (5×5). Ciasto zwiększy swoją objętość podczas pieczenia. Papier odwrócić, żeby ślad ołówka nie odbił się na cieście.
  5. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, wyciskać według wzoru. [1]
Jak wykonać ptysie
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C, ptysie piec przez 30 minut. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować krem budyniowy.  Odlać 1-szklankę mleka, wymieszać z budyniem i mąką. Resztę mleka zagotować, wymieszać z cukrem.
  3. Do gotującego mleka wlać budyń, mieszać aż zgęstnieje (zmiksować robotem), odstawić do ostudzenia.
  4. Miękkie masło ucierać, dodając po łyżce budyniu. Na koniec wlać Adwokat, zmiksować robotem.
  5. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z podłużną tylką, przebić ptysie i wypełnić kremem.
  6. Ciepłą polewę czekoladową wylewać cienkimi strużkami na wierzch ptysi.
  7. Gotowe profiterole wstawić na kilka godzin do lodówki.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments