Ogórki z chili

Ogórki z chili

120min
10porcji
Łatwy

Sezon na ogórki gruntowe trwa. Dla miłośników domowych przetworów proponuję przepis na ogórki z chili. Papryka nadaje ogórkom wyjątkowy pikantny smak, nie znajdziecie takich w marketach. Gorąco polecam na imprezowy stół! Składniki wystarczają na 10 słoików po 0,25 l. Zaletą przepisu na ogórki z chili jest to, że słoików nie trzeba gotować! 🙂

SKŁADNIKI

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 4 łyżki soli
  • 1,5 główki czosnku
  • 8 łyżek oleju
  • 1,5 szklanki octu
  • 3 łyżeczki chili
  • 0,5 kg cukru

PRZEPIS NA OGÓRKI Z CHILI

  1. Przygotować słoiki i pokrywki do przetworów domowych.
  2. Bardzo dokładnie wymyć ogórki w letniej wodzie i pokroić wzdłuż na 4-6 części.
  3. Ogórki zasypujemy solą, mieszamy i pozostawiamy na 6 godzin.
  4. Odlać wodę z ogórków, posypać je chili i zmiażdżonym czosnkiem.
  5. Zagotować olej i wrzącym polać ogórki.
  6. Zagotować ocet z cukrem i wrzącym polać ogórki, wymieszać. Odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce.
  7. Nakładamy ogórki do słoika i uzupełniamy zalewą do wysokości szyjki słoika.
  8. Zabrudzoną zewnętrzną stronę szyjki słoika przecieramy spirytusem.
  9. Słoiki mocno zakręcamy, nie gotujemy, odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments