Jagodzianki

Jagodzianki

130min
16porcji
Łatwy

Miałam straszną zachciankę na jagodzianki, ale nie te ze sklepu, gdzie nadzienie to często dżem, który chyba tylko „stał” koło jagód. Zrobiłam więc jagodzianki z dużą ilością jagód, takie jak robiła moja mama i babcia. Ciasto drożdżowe z tego przepisu jest idealne, delikatne. Jagodzianki nie zdążyły nawet ostygnąć, zapach kusi! Najlepsze są tego samego dnia, ale i na drugi smakują równie wspaniale!

SKŁADNIKI – JAGODZIANKI

CIASTO

  • 1 kg mąki tortowej
  • 1 szklanka oleju
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka drożdży
  • 1 szklanka mleka

NADZIENIE

  • 1 litrowy słoik jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

PRZEPIS NA JAGODZIANKI

  1. Wymieszać drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1/3 szklanki ciepłego mleka, odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut.
  2. Mąkę przesiać (1-szklankę mąki odstawić do podsypywania).
  3. Do mąki dodać cukier, 1 całe jajko, 2 żółtka, resztę mleka, olej oraz drożdże, wszystko razem wymieszać.
  4. Ciasto dobrze wyrobić, przykryć lnianą ściereczką kuchenną, odstawić na 45 minut.
  5. Jagody wypłukać pod ciepłą wodą, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  6. Kiedy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość, rozwałkować na grubość około 7 mm podsypując mąką tortową  (formujemy prostokąt o wymiarach 60/48 cm).
  7. Ciasto podzielić na kwadraty 12/12 cm, na środek każdego rozłożyć jagody.
  8. Uformować bułeczki : brzegi posmarować roztrzepanymi białkami, dobrze zawinąć końce.
  9. Jagodzianki odwrócić zlepieniem do dołu. Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.
  10. Wierzch jagodzianek posmarować pozostałym białkiem.
  11. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenie w temperaturze 180°C przez 20-25 minut.
  12. Jagodzianki przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments