Miałam straszną zachciankę na jagodzianki, ale nie te ze sklepu, gdzie nadzienie to często dżem, który chyba tylko „stał” koło jagód. Zrobiłam więc jagodzianki z dużą ilością jagód, takie jak robiła moja mama i babcia. Ciasto drożdżowe z tego przepisu jest idealne, delikatne. Jagodzianki nie zdążyły nawet ostygnąć, zapach kusi! Najlepsze są tego samego dnia, ale i na drugi smakują równie wspaniale!
SKŁADNIKI – JAGODZIANKI
CIASTO
- 1 kg mąki tortowej
- 1 szklanka oleju
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka drożdży
- 1 szklanka mleka
NADZIENIE
- 1 litrowy słoik jagód
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
PRZEPIS NA JAGODZIANKI
- Wymieszać drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1/3 szklanki ciepłego mleka, odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut.
- Mąkę przesiać (1-szklankę mąki odstawić do podsypywania).
- Do mąki dodać cukier, 1 całe jajko, 2 żółtka, resztę mleka, olej oraz drożdże, wszystko razem wymieszać.
- Ciasto dobrze wyrobić, przykryć lnianą ściereczką kuchenną, odstawić na 45 minut.
- Jagody wypłukać pod ciepłą wodą, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
- Kiedy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość, rozwałkować na grubość około 7 mm podsypując mąką tortową (formujemy prostokąt o wymiarach 60/48 cm).
- Ciasto podzielić na kwadraty 12/12 cm, na środek każdego rozłożyć jagody.
- Uformować bułeczki : brzegi posmarować roztrzepanymi białkami, dobrze zawinąć końce.
- Jagodzianki odwrócić zlepieniem do dołu. Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.
- Wierzch jagodzianek posmarować pozostałym białkiem.
- Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenie w temperaturze 180°C przez 20-25 minut.
- Jagodzianki przed podaniem posypać cukrem pudrem.