Ogórki po krakowsku

Ogórki po krakowsku

180min
12porcji
Średni

Dla osób, które chcą zrobić własne przetwory domowe, polecam przepis na ogórki konserwowe po krakowsku. Przepis ten jest na 12 słoików po 0,66l. Podstawą udanych przetworów są ogórki gruntowe hodowane bez nawozów. Ogórki po krakowsku w zalewie octowej mają smak lekko słodki. Doprawione są świeżym koprem, ząbkami czosnku, chrzanem oraz ziarenkami gorczycy, liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem. Aby ogórki były jędrne i kruche pasteryzujemy je bardzo krótko, tylko przez pięć minut.

SKŁADNIKI – OGÓRKI KONSERWOWE PO KRAKOWSKU

  • 4 kg świeżo zerwanych ogórków gruntowych
  • 3 litry wody
  • 1,5 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 3 spore łyżki soli
  • 1,5 szklanki cukru

NA DNO KAŻDEGO SŁOIKA UKŁADAMY

  • 5-6 plasterków obranej marchewki
  • kilka małych gałązek świeżego kopru
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 mały liść laurowy
  • 1 mały ząbek czosnku
  • kilka wiórków korzenia chrzanu
  • 6 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • szczypta pieprzu czarnego mielonego

PRZEPIS NA OGÓRKI KONSERWOWE PO KRAKOWSKU

  1. Przygotować słoiki i pokrywki do przetworów domowych.
  2. Bardzo dokładnie wymyć ogórki w letniej wodzie.
  3. Zalewę nie gotujemy, mieszamy przegotowaną wodę z cukrem, solą do ich całkowitego rozpuszczenia, dodajemy ocet.
  4. Na spód każdego słoika układamy składniki wymienione w spisie.
  5. Słoiki uzupełniamy ogórkami do 2/3 wysokości słoika, układamy je pionowo jaśniejszym końcem do góry.
  6. Zalewamy słoiki zimną zalewą, pozostawić około dwa centymetry od wysokości szyjki słoika.
  7. Zewnętrzną stronę szyjki słoika przecieramy spirytusem.
  8. Słoiki nie zakręcamy mocno tak, aby mogło uciekać powietrze podczas gotowania.
  9. Pasteryzujemy przez 5 minut.
  10. Słoiki ustawiamy do góry dnem na ściereczce kuchennej, do ostygnięcia. Ciepłe słoiki można odwrócić z powrotem do góry pokrywką.
  11. Słoiki odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments
Cook and Love
3 lat temu

Dzięki za przydatny poradnik :] Jutro biorę się za robotę :]