Bardzo smakują nam pieczone frytki z HOKKAIDO z oliwą i ziołami. Postanowiłam podać je jako główny dodatek do pieczonej karkówki, ze szpinakiem. Krojenie dyni wcale nie musi być trudne a najlepszym dowodem na to jest właśnie odmiana Hokkaido. Nie trzeba obierać jej ze skórki. Ma słodki, lekko orzechowy smak i intensywny pomarańczowy kolor. Trzy główne składniki tej potrawy uzupełniają się nie tylko smakowo ale też kolorystycznie – głównie dzięki pięknej barwie dyni!
SKŁADNIKI – KARKÓWKA Z FRYTKAMI Z DYNI HOKKAIDO
- 1-1,5 kg karkówki
- olej, przyprawy do grila
- 4 ząbki czosnku
- papryka słodka, sól, pieprz
- 1-1,5 kg dyni HOKKAIDO
- oliwa z oliwek (z ziołami)
- sól, czubryca zielona lub zioła prowansalskie
- 600-900 g szpinaku baby
- 2-3 łyżki masła lub oleju
- sól, pieprz
- 100-200 g śmietany kwaśnej 18%
PRZEPIS NA KARKÓWKĘ Z FRYTKAMI Z DYNI HOKKAIDO
- Karkówkę kroimy w plastry, smarujemy olejem, nacieramy wyciśniętym czosnkiem, posypujemy delikatnie solą, pieprzem oraz sporą ilością papryki słodkiej i przyprawami do grilla.
- Karkówkę przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.
- Na blachę układamy rozcięty rękaw do pieczenia (25/38 cm), układamy karkówkę, pieczemy z obu stron w temperaturze 180°C przez około 1 godz.
- Dynię rozcinamy usuwamy nasiona i włókna ze środka, kroimy w paski o grubości około 5 mm.
- Frytki z dyni układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub rozciętą folią z rękawa).
- Dynię smarujemy delikatnie oliwą, posypujemy solą, czubrycą zieloną lub ziołami prowansalskimi, pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C.
- Szpinak smażymy na maśle lub oleju aż odparuje nadmiar wody.
- Do szpinaku dodajemy trochę soli, pieprz oraz zmiażdżony czosnek, na koniec kwaśną śmietanę.
- Nakładamy na talerz karkówkę obok szpinak i frytki z dyni HOKKAIDO