Pomysł na sałatkę szpinakową z jajkiem i boczkiem powstał spontanicznie. Kupiłam niedawno apetycznie wyglądający makaron szpinakowy i postanowiłam podać go po królewsku. Smak makaronu wzmocniłam listkami świeżego szpinaku BABY. Całość podkręca musztardowy sos winegret. Sałatka szpinakowa świetnie nadaje się na kolację.
SKŁADNIKI – SAŁATKA SZPINAKOWA Z JAJKIEM I BOCZKIEM
- 250 g makaronu szpinakowego włoskiego
- 125 g szpinaku świeżego BABY
- 30 dkg boczku surowego wędzonego
- 4 jajka
SOS WINEGRET
- sok z połowy cytryny
- 1/4 szklanki wody (przegotowanej)
- 3 łyżeczki musztardy
- 1/4 szklanki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka cukru
- 2 szczypty soli
PRZEPIS NA SAŁATKĘ SZPINAKOWĄ Z JAKIEM I BOCZKIEM
- Jajka ugotować, zlać zimną wodą, odstawić.
- Przygotować sos winegret. Wymieszać sok z cytryny, wodę, musztardę, cukier i sól.
- Dodać wyciśnięty czosnek. Połączyć z oliwą, odstawić.
- Makaron gotować 12-15 minut, zlać zimną wodą, odcedzić.
- Boczek pokroić w paski, usmażyć.
- Szpinak opłukać, odcedzić.
- Na półmisku ułożyć warstwę makaronu ze szpinakiem.
- Na wierzch wyłożyć plasterki jajka i paski boczku.
- Całość polać sosem winegret.