Sałatka szpinakowa z jajkiem i boczkiem

Sałatka szpinakowa z jajkiem i boczkiem

30min
4porcje
Łatwy

Pomysł na sałatkę szpinakową z jajkiem i boczkiem powstał spontanicznie. Kupiłam niedawno apetycznie wyglądający makaron szpinakowy i postanowiłam podać go po królewsku. Smak makaronu wzmocniłam listkami świeżego szpinaku BABY. Całość podkręca musztardowy sos winegret. Sałatka szpinakowa świetnie nadaje się na kolację.

SKŁADNIKI – SAŁATKA SZPINAKOWA Z JAJKIEM I BOCZKIEM

  • 250 g makaronu szpinakowego włoskiego
  • 125 g szpinaku świeżego BABY
  • 30 dkg boczku surowego wędzonego
  • 4 jajka

SOS WINEGRET

  • sok z połowy cytryny
  • 1/4 szklanki wody (przegotowanej)
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szczypty soli

PRZEPIS NA SAŁATKĘ SZPINAKOWĄ Z JAKIEM I BOCZKIEM

  1. Jajka ugotować, zlać zimną wodą, odstawić.
  2. Przygotować sos winegret. Wymieszać sok z cytryny, wodę, musztardę, cukier i sól.
  3. Dodać wyciśnięty czosnek. Połączyć z oliwą, odstawić.
  4. Makaron gotować 12-15 minut, zlać zimną wodą, odcedzić.
  5. Boczek pokroić w paski, usmażyć.
  6. Szpinak opłukać, odcedzić.
  7. Na półmisku ułożyć warstwę makaronu ze szpinakiem.
  8. Na wierzch wyłożyć plasterki jajka i paski boczku.
  9. Całość polać sosem winegret.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments