Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

100min
6porcji
Łatwy

Zupę gulaszową zdecydowanie wolę na wołowinie i bez ziemniaków. W gulaszowej nie może zabraknąć warzyw: papryki czerwonej, marchewki, selera, cebuli oraz przecieru z pomidorów. Do zupy dodaję sporo przypraw, przede wszystkim: paprykę słodką, chili, gałkę muszkatołową, kminek. Idealna rozgrzewająca zupa w zimne dni.

SKŁADNIKI – ZUPA GULASZOWA

  • 80 dkg wołowiny extra (dolna)
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 4 papryki czerwone
  • seler
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia

PRZYPRAWY

  • mieszanka przypraw do gulaszu
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 3 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw HARISSA (KOTANYI) lub 1/2 łyżeczki papryki chili
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • magi do smaku

PRZEPIS NA ZUPĘ GULASZOWĄ

  1. Wołowinę pokroić w kostkę, smażyć na oleju, posypać przyprawą do gulaszu i solą.
  2. Mięso zalać 1,5 litra wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie. Gotować 30 minut.
  3. Do zupy dodać seler starty na wiórki i cebulę startą na papkę.
  4. Dodać przyprawy: gałkę muszkatołową, paprykę słodką, paprykę wędzoną, kminek, HARISSA lub chili.
  5. Marchewkę pokroić w talarki, dodać do zupy, gotować 20 minut.
  6. Paprykę czerwoną pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać do zupy.
  7. Dodać przecier pomidorowy, gotować jeszcze 15 minut.
  8. Na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki, doprawić magi i pieprzem.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments