Zupę gulaszową zdecydowanie wolę na wołowinie i bez ziemniaków. W gulaszowej nie może zabraknąć warzyw: papryki czerwonej, marchewki, selera, cebuli oraz przecieru z pomidorów. Do zupy dodaję sporo przypraw, przede wszystkim: paprykę słodką, chili, gałkę muszkatołową, kminek. Idealna rozgrzewająca zupa w zimne dni.
SKŁADNIKI – ZUPA GULASZOWA
- 80 dkg wołowiny extra (dolna)
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 2 średnie marchewki
- 4 papryki czerwone
- seler
- natka pietruszki
- olej do smażenia
PRZYPRAWY
- mieszanka przypraw do gulaszu
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 3 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw HARISSA (KOTANYI) lub 1/2 łyżeczki papryki chili
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- sól
- pieprz czarny mielony
- magi do smaku
PRZEPIS NA ZUPĘ GULASZOWĄ
- Wołowinę pokroić w kostkę, smażyć na oleju, posypać przyprawą do gulaszu i solą.
- Mięso zalać 1,5 litra wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie. Gotować 30 minut.
- Do zupy dodać seler starty na wiórki i cebulę startą na papkę.
- Dodać przyprawy: gałkę muszkatołową, paprykę słodką, paprykę wędzoną, kminek, HARISSA lub chili.
- Marchewkę pokroić w talarki, dodać do zupy, gotować 20 minut.
- Paprykę czerwoną pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać do zupy.
- Dodać przecier pomidorowy, gotować jeszcze 15 minut.
- Na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki, doprawić magi i pieprzem.