Kilka słoików drylowanych wiśni zawsze zostawiam na pyszne ciasto WIŚNIOWIEC. Spód naszego deseru to ciasto na oleju, w połowie połączone z kakaem. W środku budyń na kompocie z drylowanymi wiśniami. Na wierzchu pyszny krem budyniowy, posypany tartą czekoladą. Całość prezentuje się wyśmienicie. Wiśniowiec przygotowuję na blaszce 32/21 cm, lub na dwóch tortownicach 20-22 cm średnicy.
SKŁADNIKI – CIASTO WIŚNIOWIEC
CIASTO
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
BUDYŃ WIŚNIOWY
- 0,5 litra kompotu z wiśni
- 2 budynie wiśniowe
- wiśnie drylowane z kompotu
KREM
- 5-6 łyżek mąki krupczatki
- 8 łyżek cukru
- 0,5 litra mleka
- 2/3 kostki masła
DODATKOWO
- kilka kostek czekolady gorzkiej
- czekoladowe listki ażurowe
- wiśnie lub czereśnie koktajlowe w syropie
PRZEPIS NA CIASTO WIŚNIOWIEC
PRZYGOTOWANIE CIASTA
- Jajka ubić na puszystą masę z cukrem.
- Dodać olej, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować.
- Do połowy ciasta dodać kakao, wymieszać.
- Blaszkę lub tortownice wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na spód wyłożyć ciemne, potem jasne ciasto.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, ciasto piec przez 45 minut.
- Ciasto odstawić do wystygnięcia.
PRZYGOTOWANIE BUDYNIU WIŚNIOWEGO
- Zagotować kompot.
- Budynie wymieszać z 1/2 szklanki wody, wlać do kompotu.
- Gotować na wolnym ogniu, aż budyń zgęstnieje, odstawić.
- Gorący budyń wymieszać z wiśniami drylowanymi, wyłożyć na wierzch ciasta.
PRZYGOTOWANIE KREMU
- Przygotować krem. Pół szklanki mleka odlać, połączyć z krupczatką.
- Resztę mleka zagotować, wymieszać z cukrem, wlać mleko z mąką.
- Gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, aż budyń zgęstnieje.
- Budyń odstawić do ostudzenia.
- Miękkie masło ucierać, dodając po łyżce budyniu.
- Gotowy krem wyłożyć na wierzch ostudzonej masy wiśniowej.
- Na wierzch kremu zetrzeć kostki gorzkiej czekolady (ozdobić czekoladowymi ażurkami i wiśniami koktajlowymi).
- Ciasto odstawić na noc do lodówki.