Koniecznie w naszej spiżarni nie może zabraknąć wiśni drylowanych w słoikach. Dostępne w sprzedaży te przetwory często pozbawione są soku a owoce koloru. Drylowane wiśnie wykorzystuję do ciast i owocowej zupy, dlatego co rok, na zimę robię przynajmniej kilka słoików. Z podanej ilości owoców otrzymamy około 5 słoików po 0,72 litra (tj. około 700 g owoców na jeden słoik).
SKŁADNIKI – WIŚNIE DRYLOWANE
- 3,5 kg wiśni
- 1 kg cukru
PRZEPIS NA WIŚNIE DRYLOWANE W SŁOIKACH
- Przygotować słoiki i pokrywki do przetworów domowych.
- Wiśnie wymyć w zimnej wodzie i wydrylować.
- Układać ciasno w słoikach: warstwa wiśni i około 2 łyżki cukru.
- Słoiki zakręcamy i odstawiamy na 12 godzin, żeby wiśnie puściły sok.
- Uzupełnić słoiki owocami do wysokości szyjki słoika.
- Ponownie wymyć i sparzyć gorącą wodą pokrywki.
- Zabrudzoną zewnętrzną stronę szyjki słoika przecieramy spirytusem.
- Słoiki nie zakręcamy mocno tak, aby mogło uciekać powietrze podczas gotowania.
- Słoiki pasteryzujemy przez 25 minut.
- Ciepłe słoiki można odwrócić z powrotem do góry pokrywką. Jeżeli cukier nie rozpuścił się całkowicie – potrząsnąć słoikiem.
- Słoiki odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).